У різних регіонах України фіксують зростання захворювання на гарячку Західного Нілу. Йдеться про Київ, Київську, Полтавську та Черкаську області.

Так, стало відомо, що з 1 червня у "Свято-Михайлівській клінічній лікарні м. Києва" на лікуванні перебували 17 пацієнтів із підтвердженим діагнозом гарячка Західного Нілу – 10 чоловіків і 7 жінок. 13 з них – це мешканці Києва, всі інші з Київської та Черкаської областей.

Про це повідомляє директорка Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург.

Станом на кінець літа відомо також про три смертельні випадки від даної хвороби. Лікарям не вдалося врятувати людей через важке ускладнення гарячки – менінгоенцефаліт.

Лікарі кажуть, що цьогоріч кількість випадків цієї інфекції зросла через зміни клімату та розширення ареалу проживання переносників

Головний санітарний лікар Києва Сергій Чумак пояснив, звідки взявся вірус та чи передається він між людьми.

Так, за інформацією інфекціоністів, в Україні вірус гарячки Західного Нілу віднесений до I групи особливо небезпечних і за міжнародними стандартами ВООЗ належить до IV групи ризику. За своєю будовою вірус подібний до інших, що спричиняють енцефаліти, та вірусу гарячки Денге.

Варто знати, що головним джерелом та резервуаром гарячки Західного Нілу є перелітні птахи. Також резервуаром можуть бути дрібні ссавці, гризуни, кажани, але в них концентрація вірусу значно менша і зберігається недовго.

А ось переносниками являються численні види комарів - вони інфікуються під час вживання крові інфікованих птахів. При укусі комара вірус потрапляє в організми людей та тварин, розмножується та викликає лихоманку.

Хвороба має літньо–осінню сезонність, частіше на неї хворіють сільські жителі, а також любителі полювання, звідки ще одна назва – "качина лихоманка".

У інфікованих людей захворювання починається гостро - з ознобу та швидкого зростання температури, які супроводжуються симптомами отруєння. Інкубаційний (гарячковий) період від 1 до 7 днів, а у людей зі зниженим імунітетом - до 2 тижнів.

Крім різкого підвищення температури, головного болю, слабкості, болю у горлі, м'язах, суглобах та спині, нудоти та діареї, можливі висипання на тілі, збільшення печінки та селезінки та ураження нервової системи.

До слова, вакцини для запобігання захворюванню людей не розроблена.

Українцям радять встановити москітні сітки на вікнах, використовувати репеленти, а на прогулянки до паків та лісових зон одягати речі, які максимально покривають тіло.

Читайте також:

"Під "бусифікацію"": чи можуть мобілізувати з проблемами зі здоров'ям – роз'яснення адвоката

Ці гроші вам точно не завадять: хто з українців може отримати 994 гривні через погіршення здоров'я

Час готуватися до неприємностей: про які проблеми зі здоров'ям можна дізнатися по зовнішньому вигляду язика