Якщо вірити статистиці, то зараз найбільша частка українських біженців у Європі перебуває у Німеччині (30%) та Польщі (22%). І там, і там влада допомагає кожному матеріально. Однак якщо раніше польська влада не зобов'язувала українських дітей відвідувати місцеві школи, то з 1 вересня 2024 року правила змінюються.

Так стало відомо, що з 1 вересня 2024 року українські діти, які отримали тимчасовий захист у Польщі, будуть зобов'язані відвідувати польські школи, якщо вони хочуть і надалі користуватися фінансовою підтримкою, яку пропонує польський уряд.

кожен четвертий батько (24%) визнає, що його сім'я не користується польською освітньою системою, хоча наймолодші її члени мають шкільний вік (7-17 років). Найчастіше (73% респондентів) до польських шкіл не йдуть діти батьків, які не планують залишатися в країні надовго і хочуть виїхати з неї в майбутньому, або ще не знають, що робитимуть (12% респондентів). Лише 15% батьків, які не віддають дітей до польських шкіл, хочуть залишитися жити в Польщі.

Для значної частини українських батьків, які працюють у Польщі (67% респондентів), втрата допомоги є важливою причиною, яка спонукає їх відправляти своїх дітей до польських навчальних закладів. Тим більше, що досі багато хто з них користувався різними формами підтримки з боку Польщі.

Читайте також:

Українцям розповіли, як оформити закордонний паспорт у Польщі: важливе роз'яснення

Не залишайтеся без грошей: українці у Польщі зможуть отримати нові виплати на дітей

У Лукашенка відклеяться вуса: Польща розпочинає військову операцію на кордоні з Білоруссю - перші деталі