Вже понад два тижні триває операція у Курській області. При цьому російський президент Володимир Путін лише одного разу про неї висловився, чим продемонстрував або безпорадність щось зробити, або повну байдужість до долі людей цього російського регіону.
Так, 12 серпня 2024 року Володимир Путін на нараді з силовиками зажадав від російських військових "видавити, вибити супротивника з наших територій та спільно з прикордонною службою забезпечити надійне прикриття держкордону".
З того часу Володимир Путін перестав робити публічні заяви про ситуацію в Курській області, де українська армія вже зайняла близько 80 населених пунктів і взяла під контроль щонайменше 800 кв. км. території.
Деякі політологи кажуть, що те, що відбувається, показує, що у Путіна відбувається тотальна втрата почуття повістки. Зокрема, політолог Аббас Галлямов заявив, що він здивований, що "Путину зараз важливіше за потребу палестинців, жертви вірмено-азербайджанської війни, а ось біди жителів Курської області його не особливо хвилюють".
У свою чергу дипломат, керівник Центру дослідження Росії, екс-міністр закордонних справ України Володимир Огризко припустив, що "Путін, швидше за все, не розуміє, що відбувається".
"Або Путін не розуміє, що відбувається, або розуміє, але своєю словесною жуйкою прикриває те, що він нічого не може зробити. І це лідер ядерної держави, який неодноразово погрожував спопелити всіх від Варшави до Лісабона, стерти на порох все, що є на території України. Якщо Путін рішучий, якщо він – крутий мачо, яким намагається виглядати, він має оголосити мобілізацію, сказавши: "Батьківщина в небезпеці! Усі на фронт! Все заради перемоги!", а також привести у стан підвищеної готовності всі ядерні сили. Це те, що мав зробити лідер. А те, що ми почули, означає, що лідерства немає", - наголошує Огризко.