Мати власне комфортне житло - природне бажання для людей, які дбають про особисті потреби та потреби сім'ї, а також розумно планують своє майбутнє. Ось тільки купити житло звичайному середньостатистичному громадянинові України на сьогоднішній день не так і просто, враховуючи середній дохід населення. Держава вирішила допомогти українцям у цьому питанні.

В Україні деякі відкладають гроші довгі роки, заощаджуючи на всьому і живучи на орендованій квартирі. Є й такі, що їдуть за кордон, щоб заробити якнайшвидше. При цьому вони кидають тут свої сім'ї, дітей та пропускають значну частину сімейного життя, яке вже не повернути. Треті вдаються ще до одного варіанту кредиту на житло.

Днями стало відомо про зміни в програмі доступних кредитів "Оселя".

Довідка:

  • Програма еОселя надає українцям можливість отримати кредит на придбання власного житла.
  • "еОселя" - ініціатива уряду, яка надає доступні кредити для житла тим, хто віддає своє життя захисту Батьківщини, лікуванню та навчанню українських громадян.

Так, Кабінет міністрів України постановою від 16 серпня вніс зміни до умов програми доступного іпотечного кредитування "еОселя", зокрема, зменшивши до 10% мінімальний внесок для громадян до 25 років та збільшивши ставки виплат після 10 років.

Згідно з текстом постанови, для позичальників віком до 25 років мінімальний перший (початковий) внесок знижено до 10%, для громадян віком від 26 років залишився незмінним - не менше 20%.

Для військовослужбовців-контрактників ЗСУ, працівників сектору безпеки та оборони, медпрацівників, педагогів, науковців, які взяли кредит на 20 років, ставка пільгової іпотеки 3% застосовується на перші 10 років, далі – 6%.

Для ветеранів війни, учасників бойових дій, внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та громадян, які не мають власного житла більше за нормативну площу, - до 10 років застосовується ставка 7%, далі - 10%.

Змінилися умови страхування з 1% до 1,25% вартості предмета іпотеки з урахуванням страхування додаткових ризиків пошкодження житла внаслідок військових дій.

Крім того, змінилися вимоги щодо предмета іпотеки. Тепер їм можуть бути майнові права на будинок, що будується (тобто новобудови, оформлені за новим законодавством, автоматично підключаються до програми).

Водночас за пільговою іпотекою не можна придбати житло у будівлі, яка є пам'яткою архітектури та внесена до Державного реєстру нерухомих пам'яток України.

Зазначимо, що на сьогоднішній день взяти кредит за програмою "Оселя" можна в 10 банках: Ощадбанк, Приватбанк, Укргазбанк, Глобус банк, Sky Bank, Укрексімбанк, Sense Bank, Банк Кредит Дніпро, МТБ Банк та ТАСКОМБАНК.

Лише за минулий тиждень видали 163 кредити на 276 млн грн. Зокрема, їх отримали:

під 3% - 80 військовослужбовців та силовиків, 12 педагогів, 14 медиків та 9 вчених;
під 7% - 38 українців без власного житла та 8 ВПО та 2 ветерани.

Читайте також:

Це справжнє пекло: у Росії прорвало потужну дамбу, затоплює цілі села, росіяни благають небеса про пощаду

Про таке мріяли навіть діти депутатів: у покинутому гаражі знайшов рідкісний автомобіль "Ява"

Українцям розповіли про телефонні номери з новим кодом: що потрібно знати