Російський правозахисник та екс-голова ради Правозахисного центру "Меморіал" Олег Орлов був одним із тих політичних в'язнів, яких Кремль відпустив на Захід під час обміну 1 серпня 2024 року. В інтерв'ю ВВС він зізнався , що хотів би повернутися жити в Росію, однак він розуміє, що зараз це навряд чи можливо. Були й інші не менш цікаві висловлювання.

Так, російський правозахисник Олег Орлов вважає, що режим диктатора Володимира Путіна впаде вже протягом найближчого десятиліття. Більше того, на його думку, росіяни до цього вже готові більше за радянських громадян перед розпадом СРСР.

Варто зазначити, що Олег Орлов користується безумовною повагою колег із правозахисного руху на всіх континентах. За свою діяльність у 2009 році він був удостоєний найвищої правозахисної нагороди Євросоюзу – Премії імені Андрія Сахарова "За свободу думки".

Олег Орлов з тих людей, хто говорить все прямо, незалежно яка людина перед ним. І справді, сміливість Олега Орлова була доведена багато разів у його суперечках із найвищими – і найнебезпечнішими – російськими владними фігурами. Так, у 1990-х він працював у центрі обстрілюваного російськими військами Грозного; у 2000-х – судився з чеченським лідером Рамзаном Кадировим; а у 2010-х – захищав права політв'язнів і відкрито критикував Володимира Путіна.

Відомо, що зараз Олег Орлов працює над дорожньою картою та продумує кроки, які потрібно зробити для будівництва нової Росії.

Ми зараз у набагато кращих умовах, ніж, наприклад, радянське громадянське суспільство на момент перебудови. Ми починали в Росії на випаленому полі. За довгі роки радянської влади не було жодних структур, які могли б взяти на себе велику роботу. і є багато людей, які готові, вміють і робили цю роботу, людей кваліфікованих, відмінних! У нас багато напрацювань.

А ще правозахисник упевнений, що варто лише трохи послабити репресії та тиск на росіян з боку влади, і весь світ дізнається, що жодної підтримки Путін не має і ніколи не мав.

За словами Орлова, зараз російське суспільство придушене та боїться говорити. При цьому багато росіян дійсно готові працювати для того, щоб покращити свою країну.

"Важливе питання – коли це станеться. Я думаю, крайній термін – це десять років, найдовший. Через десять років ви, я, хто захоче, зможемо повернутися додому. Це буде дуже важко, не треба думати, що це буде таке повернення героя Але ми зможемо повернутися, щоб працювати", - сказав Олег Орлов, додавши, що не виключає варіанта, де він може більше не повернутися в Росію, але вважає його малоймовірним.

Читайте також:

Це вже повний крах Росії: скільки у Путіна залишилося літаків для ударів по Україні

Тепер Путіна проклинатимуть по всій країні: у Росії повністю перестав працювати Youtube - росіяни завили

Тепер не дивуйтесь: в Україні вводять нові гроші – як вони виглядатимуть