Кожен досвідчений городник знає, щоби помідори були міцними і давали хороший урожай, їх потрібно регулярно підгодовувати.

Помідори в Україні вирощують на ділянках, теплицях та навіть підвіконнях. З середини літа кущі помідорів перебувають у стадії активного плодоношення. Ще б пак, вже сформувалися плоди на першій і другій кистях і продовжують утворюватися зав'язі на інших. У цей період рослинам потрібні додаткові порції фосфору, калію та мікроелементів.

При цьому, щоб досягти гарного врожаю не обов'язково витрачатися на дорогі добрива, досить просто сходити до аптеки. Йдеться про кілька крапель йоду.

І справді, йод зміцнює імунітет, створюючи захист від грибкових хвороб, найнебезпечнішою з яких для помідорів вважається фітофтора, а також прискорює дозрівання плодів.

Помідори. Фото: YouTube
Помідори. Фото: YouTube

Всі переваги підживлення йодом:

  • боротьба зі шкідниками;
  • порятунок від попелиці та борошнистої роси, грибкових уражень рослин;
  • стимулювання зростання плодових культур з метою одержання гарного врожаю;
  • профілактичне опрацювання з метою знищення шкідників.

Так, наприклад, для розсади використовується пропорція 1 крапля йоду на 3 літри води. Полив розсади таким розчином сприяє її прискореному зростанню.

А ось після обприскування розсади томатів йодним розчином плоди стають більшими та м'ясистими.

Коли ж на кущі томатів є достатньо зав'язі, то розчин на основі йоду потрібно трохи змінити. Тепер на десятилітрове відро води, крім 1 мл йоду, потрібно ввести 150 мл перекису водню 3% і 1 л сироватки з коров'ячого молока. Застосовувати розчин потрібно не частіше одного разу на 5 днів.

Існує ще один перевірений спосіб. Потрібно додати 15 крапель йоду в 10 л води, а за бажанням можна залити 1 л знежиреного молока. Обприскування таким розчином слід проводити кожні два тижні до збирання врожаю.

важливо!

  • Варто пам'ятати, що йодні розчини потрібно використовувати одразу, тому що цей хімічний елемент швидко випаровується та втрачає властивості.

До речі, допомагає такого роду обробка не тільки для підживлення, а й для боротьби зі шкідливими мікроорганізмами, спорами грибів та вірусів. Особливо йод ефективний у боротьбі з фітофторою – поширеною хворобою, що викликає гнилизна на плодах помідорів. Для цього потрібно змішати кілька крапель йоду з 250 г молока та 1 літром води. Обприскуйте помідори таким розчином кожні 2 тижні.

Зазначимо, що йод ідеально підходить для інших рослин як:

  • огірок,
  • баклажани,
  • перець,
  • полуниця,
  • капуста.

Читайте також:

Ніжний, смачний та корисний: рецепт соусу з червоної смородини до будь-якого м'яса та шашлику

Краще цього не робити: чому біля будинку не можна садити волоський горіх

Українці зможуть отримати безкоштовний газ у балонах: у яких областях розпочнуть видачу