На сьогодні кожен українець знає, що лічильники в будинку – це суттєва економія та скорочення плати за комунальні послуги в середньому на 15-20%. Ось тільки за своєю природою лічильники дуже нагадують годинник – вони можуть поспішати чи відставати. Тому періодично їх потрібно звіряти.

Простими словами перевірка лічильників – це перевірка якості працездатності лічильника. При цьому проводити обстеження можуть спеціалісти як у лабораторії, так і на місці. Оптимальний варіант визначає спеціаліст.

І поки прилад відсутній, то комунальні послуги будуть розраховуватись за середнім рівнем споживання.

До речі, єдиного терміну, коли потрібно перевіряти роботу приладів, немає. Для кожного виду є свої часові рамки:

  • лічильники спожитого газу: два роки для техніки класу 1.0; вісім років — для класу 1.5;
  • електролічильники: для індуктивних дискових приладів — вісім років, для електронних моделей — 16 років. Прилади класу точності 2.5 не повіряються, адже їх треба замінити;
  • лічильники води та тепла: раз на чотири роки для будь-якого типу.

Інформація про строки проходження повірки записується у техпаспорті лічильника (клас виробу) або в документах, що видавались після проходження попереднього обстеження.

Варто зазначити, що безкоштовна перевірка проводиться тільки для газових лічильників: за решту доведеться заплатити споживачеві.

Відповідно до Закону України "Про метрологію та метрологічну діяльність", перевірку індивідуальних приладів обліку здійснюють ліцензовані організації, перелік яких можна знайти на сайті Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

Якщо ж вчасно не виконати повірку лічильника, то він буде знятий з абонентського обліку. І в подальшому постачальники послуг не зможуть використовувати його показання, як підставу для обсягу нарахувань.

Обстеження можна не проходити лише жителям тих територій, які тимчасово знаходяться під окупацією або де ведуться бойові дії.

Читайте також:

Тепер точно перейдемо на хліб та воду: українцям розповіли, скільки доведеться платити за газ за новими тарифами

"Київстар" закриває популярні тарифи: що зміниться для абонентів, до чого готуватись і з чим це пов'язано

Прийдуть прямо до квартири: українців попередили про раптові перевірки - можуть відключити газ