Ніхто не заперечуватиме, що вYouTubeвже накопичилися тисячі відео з розповідями про "свавілля" співробітників ТЦК. Не можна виключати, що такі випадки справді були, на що навіть одного разу відреагував Президент України Володимир Зеленський. Він назвав "надто неправильними" випадки, коли представники ТЦК шукали військовозобов'язаних на вулицях та затримували їх силою. Про те, чи мають право працівники ТЦК затримувати чоловіків за новими нормами закону про мобілізацію, розповіли у Міноборони.

Так, в.о. командувача військ оперативного командування "Захід" полковник Олександр Селецький у відповідь на інформаційний запит ТСН заявив, що затримання порушників адміністративного законодавства не є компетенцією працівників ТЦК.

"Слід наголосити, що представники ТЦК та СП не здійснюють затримання громадян України у зв'язку з виявленими адміністративними правопорушеннями, які діють щодо громадян України віком від 18 до 60 років та підпадають під мобілізацію. Зазначені заходи (затримання та доставка таких громадян до ТЦК та СП) здійснюються виключно представниками органів та підрозділів, які входять до поліції та регулюються пунктом 5 статті 24 Закону України "Про національну поліцію", - розповів він.

Водночас він нагадаємо, що відповідно до пункту 4 статті 20 Закону України від 12 травня 2015 року № 389-VIII "Про правовий режим військового стану" у період дії військового стану громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років зобов'язані мати при собі військово-обліковий документ разом з документом, що засвідчує особу, та пред'являти їх на вимогу уповноваженого представника районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейського, а також представника Державної прикордонної служби України у прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі та на пунктах перепустки через державний кордон України

За його словами, затримання ухилістів – це виключно компетенція правоохоронців.

При цьому слід знати, що якщо відбувається затримання, то потрібно складати протокол, у якому мають бути зазначені підстави. Для з'ясування обставин людини мають доставляти не до ТЦК, а до відділу поліції. А також під час затримання близьких та родичів затриманого мають повідомити про цю подію.

Читайте також:

Платне бронювання від мобілізації по-новому: Кабмін розглядає два варіанти

Забирають прямо з машини: автомобілістів попередили про "дорожню мобілізацію" на трасах

Вже не лише Польща: ще одна країна готова видати Україні чоловіків, які підлягають мобілізації