Досвідчені городники радять прибирати капусту наприкінці вересня та до кінця жовтня. У будь-якому випадку потрібно постаратися встигнути зібрати качани з грядки до приходу стійких заморозків, інакше капуста зіпсується і погано зберігатиметься.
Підпишись на Hyser.com.ua в Google News! Тільки найяскравіші новини!
ПідписатисяЯкщо ж ви пам'ятаєте, який сорт капусти і де посаджений, то збирати врожай можна методом розрахунку: середньостиглі сорти забирають через 85-120 днів з моменту висадки розсади в ґрунт , пізні - в середньому через 130 днів.
Капуста готова до збирання, якщо вона досягла максимального розміру, характерного для цього сорту. Внутрішнє листя рослини має бути кольору слонової кістки, а зовнішні можуть стати синюватими. Ще одна ознака того, що капуста дозріла, — жовтіння та підсихання нижнього листя.
Прибирати капусту рекомендується за допомогою гострого ножа, яким акуратно зрізають качани, не пошкоджуючи їх. Прибирання потрібно проводити в суху, ясну та прохолодну погоду. Качани капусти слід зрізати з качаном довжиною 3 см і кількома нещільно прилеглими зеленими листками, що захищають від механічних пошкоджень. Після збирання капусту потрібно покласти на кілька днів у прохолодне сухе приміщення, щоб зрізи підсушилися.
Зберігати капусту можна кількома способами: укласти в ящики, піраміди, обернути глиною або підвісити у льоху. Перед цим її слід ретельно впорядкувати, відібравши тільки здорові, міцні качани, видалити все зайве листя і просушити в сухому, теплому і добре провітрюваному місці.
Ідеальна температура зберігання від 0 до плюс 1 градуса Цельсія, а вологість повітря – 90-95%. Коли капусту зберігати в ящиках, потрібно прокласти кожен шар папером або соломою. Якщо в піску насипати його тонкий шар на дно ящика, укласти капусту і засипати. Мішки для зберігання потрібні з натуральних матеріалів, наприклад, бавовни або льону. Якщо ж використовувати глину, то потрібно обмазати кожен качан, дати висохнути і покласти в ящики чи кошики.
Читайте також:
Вона точно ніколи не набридне: рецепт квашеної капусти з калиною та медом