Всім знайома гостра приправа, виготовлена ​​з кореня хрону. Як виявилося, листя цієї рослини не менш корисне, адже активно використовується у садівництві.

Профілактика хвороб рослин

Листя хрону, як та її корінь, виділяють фітонциди, що пригнічують зростання патогенних мікроорганізмів. Саме завдяки цій властивості настій із листя хрону ефективно запобігає фузаріозу, фітофтору та кладоспоріозу.

Так, щоб приготувати настій, потрібно взяти 1 частину свіжого листя хрону, подрібнити його та залити 4 частинами води. Наполягайте три дні, після чого процідіть. Отриманий розчин можна використовувати для обприскування рослин, забезпечуючи захист від небезпечних хвороб.

Важливо!

  • Настій з листя хрону, як і більшість народних засобів, зазвичай використовують як профілактику або за перших ознак появи хвороб. При серйозному ураженні все ж таки не обійтися без сильнодіючих хімічних препаратів.

Боротьба зі шкідниками

Подрібнене листя хрону також може стати секретною зброєю у боротьбі зі шкідливими комахами.

Подрібніть приблизно 1 кг свіжого листя хрону (можна нарізати його ножем або пропустити через м'ясорубку) і залийте 5 л теплої води. Віднесіть ємність у темне приміщення і залиште там наполягати на два-три дні. Після цього 500 г отриманого концентрованого настою розведіть у 10 л води та обприскуйте отриманим засобом рослини, на яких була виявлена ​​колонія попелиці.

Мульча з листя хрону

Листя хрону, особливо якщо на ділянці його в надлишку, можна використовувати і як мульчу. Для цього розкладіть їх під рослинами, а наприкінці сезону закладіть у ґрунт. Така мульча виконуватиме не тільки свою основну функцію – захищатиме грунт від випаровування вологи, але ще й своїм запахом відлякає шкідників.

Поліпшення якості ґрунту

Не тільки рослини, а й ґрунт виграють від застосування хрону. Так, міцний настій з листя або коріння хрону допоможе також знезаразити ґрунт. Особливо це актуально для закритого ґрунту – теплиць та парників, у яких щорічно вирощуються одні й ті самі культури та накопичується патогенна мікрофлора.

Органічне добриво

Не слід викидати листя хрону після приготування настою. Воно може стати чудовим органічним добривом. Залийте його водою і залиште для бродіння - і ваш сад отримає натуральне добриво, багате на поживні речовини.

Читайте також:

Всі родичі будуть просити цей рецепт: готуємо зелені помідори з гірчицею та хріном на зиму

Вона чудово підходить під м'ясо: рецепт польської закуски з буряком та хріном

Його називають "Вітамінний": рецепт салату з капусти з яблуком, буряком, хріном та сметаною