В Україні на сьогоднішній день вже немає родини, яка б не постраждала від страшної війни, яка почалася 24 лютого 2022 року. Ще б пак, практично в кожній українській родині хтось загинув, а хтось вважається зниклим безвісти. Не дивно, що для таких сімей Верховна Рада України передбачила деякі "поблажки" у питанні мобілізації.

Стало відомо, що у середу, 21 серпня 2024 року, Верховна рада України проголосувала за основу і в цілому за законопроєкт №11391. Цей документ передбачає відстрочку від мобілізації близьких родичів людей, які загинули або зникли безвісти на війні з Росією.
Свої голоси за цю законодавчу ініціативу віддали 310 народних депутатів.
Так, якщо раніше законом передбачалась відстрочка лише для повнорідних братів та сестер тих, хто загинув або зник безвісти на війні з Росією, то тепер йдеться і про неповнорідних братів та сестер.
Довідка:
  • Неповнорідними називають братів та сестер, у яких спільний лише хтось один із батьків — мати або батько, а не обидва з них.
Про зміни повідомили у своїх Telegram-каналах народні депутати Олексій Гончаренко ("Європейська солідарність") та Ярослав Железняк ("Голос").

Зазначимо, що у попередній редакції закону про мобілізацію було прописано, що мобілізації не підлягають військовозобов’язані, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, бабуся чи рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра загинули або зникли безвісти під час участі у бойових діях.

Однак під час подальших змін до цієї норми слова "(неповнорідний) брат/сестра" вилучили.

Після цього на сайті Президента України зареєстрували петицію з проханням внести зміни до законодавства в цій частині.

До слова, у липні 2023 року президент Володимир Зеленський підписав закон щодо розширення підстав звільнення з військової служби деяких категорій громадян в період воєнного стану.

Відтоді додатковою підставою звільнення з військової служби є те, що близькі родичі — чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра — загинули або пропали безвісти після повномасштабного вторгнення Росії.

Читайте також:

Платне бронювання від мобілізації по-новому: Кабмін розглядає два варіанти

Забирають прямо з машини: автомобілістів попередили про "дорожню мобілізацію" на трасах

Вже не лише Польща: ще одна країна готова видати Україні чоловіків, які підлягають мобілізації