Щоб зберегти картоплю до весни, вам потрібно забезпечити її зберігання в оптимальних умовах.

1. Підготовка до зберігання:

Після збирання урожаю висушіть картоплю під навісом протягом декількох днів, щоб шкірка затверділа, дрібні пошкодження загоїлися і щоб відсортувати будь-які плоди, що гниють.

Розділіть картоплю на велику, середню і маленьку. Спочатку використовуйте великий, оскільки він, як правило, псується швидше.

2. Зберігання у підвалі чи льоху:

Підтримуйте температуру в межах 2–3 °C, щоб запобігти замерзанню або проростанню.

Підтримуйте вологість близько 80 %, щоб запобігти висиханню.

Переконайтеся, що місце зберігання добре провітрюється, щоб уникнути накопичення вологи та забезпечити циркуляцію повітря.

Використовуйте дерев'яні ящики або контейнери, які забезпечують циркуляцію повітря, та поставте їх на піднесення, щоб уникнути прямого контакту з підлогою.

Також захистіть картоплю від морозу, накривши сховище мішковиною або старою ковдрою.

Помістіть яблука у контейнери для зберігання, щоб вони вбирали вологу та затримували проростання.

3. Зберігання у квартирі або на балконі:

Якщо у вас є балкон, використовуйте добре ізольований герметичний ящик з таких матеріалів, як фанера або вагонка. Пофарбуйте ящик для додаткової вологостійкості і додайте ізоляцію, наприклад піну або тирсу.

Картопля
Картопля

За відсутності балкона зберігайте картоплю в темному, прохолодному місці в квартирі, але майте на увазі, що вона збережеться лише близько місяця.

Картоплю можна зберігати протягом короткого періоду в овочевому відділі холодильника. Використовуйте паперові пакети замість пластикових, щоб уникнути гниття. Зверніть увагу, що тривале зберігання в холоді може перетворити крохмаль на цукор, через що картопля стане солодкою на смак.

4. Продовження терміну придатності:

Зберігайте картоплю з буряком, оскільки буряк вбирає надлишок вологи. Шар цибулиння, свіжого листя горобини або соснових гілок допоможе зберегти його довше.

У контейнери для зберігання можна додати м'яту та яблука, щоб затримати проростання. Переконайтеся, що температура залишається в межах 2–4 °C і підтримуйте високу вологість. Також важливе регулярне провітрювання.

5. Боротьба з проростанням:

Підтримуйте прохолодне місце зберігання. Якщо температура підвищується, розгляньте можливість додавання пляшок із замороженою водою або збільшення вентиляції.

Завжди зберігайте картоплю в темному місці, щоб запобігти позелененню та проростанню.

Обов'язково тримайте її далеко від цибулі та часнику, оскільки вони можуть прискорити проростання.

Читайте також:

Коли найкраще викопувати картоплю цього року: урожай збережеться аж до весни

Баклажани виростуть прямо на очах: ​​чим їх потрібно підгодувати в серпні і як доглядати

Залишилися лічені дні: як продовжити плодоношення огірків до морозів