Кожен досвідчений городник знає, що якщо посадити сидерати восени після збирання врожаю, то навесні земля буде готова до посадки садових культур.

Сидерати – це однорічні або багаторічні культури, які висіваються після збирання врожаю, тобто восени з метою одержання з них поживних речовин та збагачення ґрунту для інших культур.

Для чого сіють сидерати восени:
  • захищають від низьких температур узимку;
  • покращують легкість, пухкість ґрунту, його повітрообмін;
  • перешкоджають поширенню хвороб. Деякі з них успішно "борються" з комахами-шкідниками, слимаками;
  • зменшують кількість бур'янів, перешкоджаючи їх розростанню;
  • такі рослини сприяють затримуванню снігу, відповідно навесні на грядках буде достатньо вологи.

Важливо!

  • Головне правило використання "зелених помічників" у тому, що рослину однієї й тієї ж родини не можна садити поспіль на одній території, тобто висівати сидерат перед посадкою основної культури того ж роду. Наприклад, ріпак у ролі сидерату протипоказаний грядкам під капусту, адже обидві рослини із сімейства хрестоцвітих.

На які сидерати варто звернути увагу

Озимий вік. Вона більше підходить для важкого ґрунту, збагачує його сполуками азоту, пригнічує бур'яни. Віка добре бореться з равликами, слимаками, але погано росте на кислих та сухих ґрунтах. Її можна сіяти після бобових рослин, а після вики висаджувати капусту.

Гірчиця. Це відмінний вибір для тих, хто не тільки хоче підвищити показники врожайності, але й хоче зробити профілактику низки захворювань, оскільки гірчиця запобігає розвитку фітофторозу, фузаріозу та гнилі.

Овес. Цей сидерат особливо корисний дачникам, які змушені працювати з глинистими ґрунтами. Посадка цієї культури помітно підвищує якість ґрунту, роблячи його більш пухким. А ще овес добре бореться із гниллю. Овсом рекомендується засівати грядки, що зарезервовані під вирощування огірків, хоча він сумісний з усіма овочевими культурами. При посадці насіння вівса слід прикривати на 2,5 див.

Ячмінь. Обов'язково варто посадити цей варіант у тому випадку, якщо потім ви плануєте збирати врожай картоплі. Ячмінь для цього завдання ідеальний.

Конюшина. Він насичує ґрунт азотом і органікою не гірше за гній. Скошують конюшину приблизно за 2 тижні до посіву основної культури. Цю культуру можна комбінувати із зерновими сидератами. Після конюшини добре садити гарбуз, огірки, помідори.

Читайте також:

Що потрібно зробити, щоб помідори зберігалися дуже довго і не псувалися: проста хитрість

Чому не потрібно виливати воду після варіння яєць і як вона вам може стати в нагоді

І ось спробуйте здогадатися: навіщо хитрі дачники вішають у теплицях жовті лотки з-під м'яса.