Практично всі українці розпочинають і закінчують свій день із чашкою кави або чаю. Ось тільки обидва ці популярні напої мають неприємну властивість — залишати темний наліт на посуді. Пояснюється це тим, що у складі чаю та кави присутні натуральні барвники. І їх складно позбутися звичайним засобом для миття посуду, але й радикальних методів вдаватися немає бажання.

Всім тим, хто ігнорує темний наліт на чашках варто знати, що залишки на посуді дубильних речовин, що входять до складу чаю або кави, небезпечні. Це погіршення апетиту, нетравлення. Також таніни та катехіни можуть спровокувати стрибки тиску.

Щоб очистити посуд від чайного або кавового нальоту, зазвичай використовують харчову соду, відбілювач, зубну пасту, оцет, лимон та лимонну кислоту. При цьому мало хто знає, що допомогти вирішити проблему може і звичайний кефір, який дуже просто перетворює брудний посуд на кристально чистий.

Отже, щоб позбавитися нальоту, необхідно наповнити чашку кисломолочним продуктом і залишити її в такому вигляді на ніч.

З настанням ранку вимийте кружки звичним способом із засобом для посуду, а потім ретельно промийте проточною водою.

До речі, кефір у цьому варіанті чищення можна замінити колою. План дій з газуванням такий самий – залити, почекати, сполоснути.

Зрештою, виправити ситуацію можна за допомогою спирту або спиртової настойки. Зрозуміло, чашка цього продукту не знадобиться - достатньо занурити в спирт ватяний диск і протерти внутрішні поверхні посуду.

Чому на чашках з'являється наліт

Вся справа у вмісті у складі чаю та кави натуральних барвників (дубильних) речовин. Саме вони роблять напій терпким, з гіркуватістю. Вступаючи в реакцію з теплою водою, відбувається утворення найтоншої плівки на поверхні чаю. Під час пиття ми нахиляємо чашку, внаслідок чого плівка осідає на внутрішніх стінках кружки. Згодом вона підсихає, набуває темного відтінку. Якщо відразу після чаювання ретельно не помити чашку, то залишиться негарний наліт. Чим довше ви ігноруватимете його присутність, тим складніше з ним впоратися надалі.

Читайте також:

Зверніть на це увагу: що означає колір губки для миття посуду і чим вони відрізняються

Ви про це шкодуватимете все життя: чому ні в якому разі не можна мити посуд у гостях

Вам допоможе звичайна гірчиця: як до блиску помити посуд, якщо в будинку немає гарячої води