Кожен досвідчений овочівник знає, що шкоду овочевим, ягідним, плодовим, декоративним рослинам та кормовим культурам часто завдає білокрилки. При цьому активно ця комаха як у відкритому ґрунті, так і в тепличних умовах.

І справді, селиться білокрилка теплична (Trialeurodes vaporariorum West.) в приміщеннях, що погано провітрюються, з температурою повітря від + 20 градусів. Нескладно здогадатися, що висока вологість забезпечена неправильним поливом та відсутністю провітрювання.

Вона завдає значної шкоди огіркам, томатам, перцю, баклажанам, салату, селери, кабачкам, капусті та полуниці, висмоктуючи клітинний сік рослин.

До речі, білокрилка шкідлива не лише тому, що висмоктує сік із рослин, а й тому, що виділяє цукристі речовини, на яких поселяються гриби сажисті. Грибний наліт ускладнює процес фотосинтезу і спричиняє загальне пригнічення рослин. Пошкоджене листя скручується і засихає.

Щоб захиститися від шкідника, досвідчені овочі рекомендують використовувати клейкі пастки жовтого кольору.

Як зробити пастки для шкідників з лотків з-під м'яса

Лотки мають бути саме жовтого кольору: він приваблює білокрилку.

Алгоритм дій простий. Спочатку розвішуємо лотки по теплиці на мотузочках.

Далі надягаємо рукавички і змащуємо лоток чимось липким: літолом, простроченим жирним кремом і т.д.

Виявляється, яскравий жовтий колір клейової пастки відбиває світло на довжині хвилі, яка приваблює комах-шкідників. Комахи підлітають до пастки, приклеюються та згодом гинуть.

У огіркових теплицях пастки встановлюють на висоті 20-25 см від верхньої частини зеленого конуса, а в теплицях з томатами та перцями – на рівні середини куща. Відстань, що рекомендується, між ними – 2 метри.