Свіжий м'який хліб – основа гарного сніданку. На жаль, хліб залишається свіжим у хлібниці не довше 2-3 днів. А ще дуже часто господині стикаються з такою проблемою, коли хліб ще не встиг зачерствіти, а на ньому з'явилися сліди від плісняви.

Довідка:

  • Цвіль хліба викликається попаданням спор грибка на вже випечений хліб. Як показують дослідження, повітря в приміщеннях містить значну кількість спор цвілі: від 60 до 17000 суперечка на 1 м ³ повітря. Таким чином, зараження вже випеченого хліба – реальна ситуація.
  • Вважається, що ідеальні умови для поширення цвілевого грибка – температура плюс 20 градусів та відносна вологість. Саме такий мікроклімат часто буває у закритих хлібницях.

Протягом доби після випікання пшеничний та житній хліб не пліснявіють.

Виявляються видимі ознаки цвілі через такий час:

  • 24 години – для пшеничних хлібобулочних виробів, приготовлених прискореним способом, без опари та закваски;
  • 36 годин – для пшеничних виробів, приготованих за тривалою технологією – наприклад, з використанням опари чи закваски;
  • 40 годин – для житнього та житньо-пшеничного хліба.

Щоб хліб не цвіли, його треба класти в хлібницю сухим при кімнатній температурі, попередньо вийнявши з пакета і залишивши приблизно на годину на столі.

Крім того, хліб краще покласти в полотняний мішечок, загорнутий в пергамент або тканину з натурального матеріалу.

А ось щоб запобігти появі цвілі в хлібниці, достатньо покласти туди два-три шматочки цукру-рафінаду. Вони діятимуть як консервант та поглинатимуть вологу. Якщо ви не купуєте рафінад, ви можете використати розсипний цукор. Насипте 2-3 чайні ложки піску на кришку блюдця або банки і покладіть у ящик із хлібом.

Цукор захищає хліб від плісняви, але є ще проблема черствіння. Вирішити її можна, поклавши в хлібницю гілочку селери, шматочок яблука або нарізану картоплину.

Кожна з цих рослин "віддаватиме" вологу хлібу. Завдяки цьому буханець хліба та булочки залишаться м'якими навіть протягом кількох днів.

Читайте також:

Тепер точно перейдемо на хліб та воду: українцям розповіли, скільки доведеться платити за газ за новими тарифами

Можна і на хліб намазувати, і з картоплею подавати: рецепт апетитної ікри з моркви на зиму

Вам аплодуватимуть стоячи: рецепт ситного турецького салату з помідорів, цибулі та хліба