Кожен громадянин України має право безкоштовно отримати у свою приватну власність аж 6 земельних ділянок різного цільового призначення.

Це право закріплено Земельним кодексом України, проте під час воєнного стану ця можливість стала недоступною. А ось після завершення військового стану можна буде завершити приватизацію, дотримуючись відповідної покрокової інструкції.

Йдеться про таке:

  • для ведення особистого селянського господарства – не більше 2 гектарів;
  • для ведення садівництва – не більше 12 соток;
  • для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд у селах – не більше 25 соток, у селищах – не більше 15 соток, у містах – не більше 10 соток;
  • для індивідуального дачного будівництва – не більше 10 соток;
  • для будівництва індивідуальних гаражів – не більше 1 сотки;
  • для ведення фермерського господарства – у розмірі земельного паю, визначеного для членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де знаходиться фермерське господарство.

При цьому Законом не обумовлено необхідності отримання земельної ділянки саме за місцем проживання, тому отримати свою ділянку землі можна у будь-якій області України.

Покроковий алгоритм дій:

Крок 1. Потрібно визначитися, де саме ви хочете отримати земельну ділянку і для яких цілей. У цьому може допомогти Публічна кадастрова карта .

Крок 2. Звернутися до сільської, селищної, міської ради (якщо питання стосуються земель комунальної власності, які розташовані у населених пунктах) або до Держгеокадастру (якщо питання стосується земельних ділянок для сільськогосподарських потреб) та надати необхідні документи.

Відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування розглядає клопотання у місячний строк та дає дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надає мотивовану відмову у її наданні.