Засор у каналізаційних трубах – це часта проблема, з якою рано чи пізно стикаються як мешканці приватних, так і багатоквартирних будинків. І вирішувати її потрібно швидко. Ось тільки працівники комунальної служби не завжди можуть оперативно приїхати на виклик, тож на допомогу прийдуть народні хитрощі.

Так, сода та оцет – найпопулярніший спосіб прочистити засмічення у трубі. Виявляється, коли оцет поєднується з содою, відбувається хімічна реакція з утворенням вуглекислого газу. Це чудово розчинить жирові та мильні відкладення, які часто стають причиною засмічення каналізаційних труб.

Як видалити засмічення за допомогою соди та оцту:

  • висипаємо в трубу чашку простої звичайної харчової соди, а потім чашку оцту;
  • закриваємо злив і залишаємо суміш на 10-15 хвилин;
  • виливаємо туди каструлю з окропом для того, щоб прибрати все сміття.

Важливо!

  • Цей спосіб не можна використовувати у разі пластикових труб, оскільки вони витримують температуру лише до 70°С.

Спосіб буде ще більш ефективним, якщо змішати в рівних кількостях сіль та харчову соду. Очистити зливний отвір від залишків їжі та вилити літр гарячої води. А через 20-30 хвилин потрібно всипати в отвір суміш соди та солі. Загалом їх має бути близько 250 грамів.

Щоправда, після цієї процедури не можна користуватися зливом близько 10-12 години, тому краще робити це на ніч. А вранці потрібно вилити в отвір оцет і за 15-20 хвилин додати літр гарячої води.

А ось для дуже сильних засоров рекомендується змішати звичайну та кальциновану соду по 50 грам. Суміш потрібно всипати у зливний отвір. Далі потрібно залити туди ж по 150 мл 9% оцту та хлору (підійде рідкий хлорний відбілювач). Закрийте зливний отвір пробкою, щоб у кухню не попадав запах і залиште на півгодини. Після цього, щоб змити і залишки засмічення, і суміш, потрібно близько 30-40 хвилин промивати злив гарячою водою з крана.

Читайте також:

Не всі господині про це знали: навіщо треба ставити соду в духовку. Відповідь вас здивує

Адже досить змішати суперклей із содою: вас цей результат точно здивує. Стане в нагоді і в селі, і на дачі

Скрутить від болю: чому пити розчин соди при печії – це небезпечне варварство