23 липня Укренерго несподівано для всіх повідомило про часткове скасування відключень у Львівській, Рівненській, Волинській, Івано-Франківській, Закарпатській, Вінницькій, Тернопільській, Хмельницькій, Чернівецькій, Херсонській, Миколаївській та Одеській областях. Жителям інших регіонів стало цікаво чому було виділено окремі регіони, а не застосовано принцип справедливого і рівномірного розподілу. Експерт пояснив, чому відключення світла в Україні почали відрізнятися по областях.

Так, СЕО енергокомпанії Yasno Сергій Коваленко підтвердив, що погодинні відключення світла в Україні почали відрізнятися за обсягами в різних регіонах країни: десь можуть оголошувати про найслабший режим в одну чергу відключень, а десь у той самий час застосовувати вже дві черги.

За його словами, така ситуація пов'язана не так з проблемами у генерації струму, як з розподілом електроенергії.

Виявляється, чим ближче регіон знаходиться до об'єкта генерації (наприклад, АЕС), то менша ймовірність, що з доставкою електроенергії споживачам виникнуть проблеми.

Крім того, у південних областях України активніше працює сонячна генерація, яку неможливо передати в інші області через проблеми з трансформаторами. А західні регіони аварійно одержують надлишки струму з енергосистеми Польщі, їх теж складно передати в інші області.

Нагадаємо, що раніше пояснення нерівномірним відключенням в областях надавав і директор енергетичних програм "Центру Разумкова" Володимир Омельченко. За його словами, нещодавні екстрені відключення, які запроваджували лише в кількох регіонах, були пов'язані саме з перевантаженням перетину, який відповідає за видачу потужності.

"Перевантажується перетин, що відповідає за видачу потужності. Це означає, що страждає пропускна спроможність магістральних мереж, що передають електроенергію від АЕС до міст і сіл", – пояснював Омельченко.

Читайте також:

Час готуватися: кого з чоловіків насамперед викличуть у ТЦК після того, як вони оновили свої дані

Збито ще один бойовий літак росіян: з'явилися подробиці прямого влучення по Су-25

Водіїв уже попередили: скоро "Дія" видаватиме важливе попередження по вашій автівці