В Україні завершився термін на оновлення військово-облікових даних згідно нового закону про мобілізацію. Тепер у суспільстві активно обговорюють, кого першим викличуть до ТЦК на другому етапі.

Ніхто не стане сперечатись, що досі військовий облік в Україні вівся не ідеально – багато чоловіків не оновлювали свої дані, як цього вимагали закони, а під час війни багато хто виїхав. Тепер же, після оновлення даних, в Міноборони загальну кількість військовозобов’язаних оцінюють в 10,6 мільйона.

Адвокати кажуть, що через те, що більшість чоловіків оновлювали свої дані через додаток Резерв+, а не через візит до ТЦК, то тепер більшість з них очікує направлення на ВЛК.

“Залежно від потреб армії, чоловіки будуть викликатися до ТЦК та СП для оновлення даних та/або для проходження ВЛК з подальшою мобілізацією, якщо вони будуть визнані придатними до військової служби та не матимуть підстав для відстрочки”, — заявила адвокатка Марина Бекало в коментарі сайту ТСН.ua.

Крім того, правозахисниця каже, що ті чоловіки, хто не оновив персональні дані, отримають за задекларованим місцем проживання (пропискою) повістку на оновлення даних та ще додатково штраф у розмірі 17 тисяч гривень.

Що ж стосується військовозобов’язаних, які не мають реєстрації місця проживання або мають реєстрацію на окупованих територіях чи територіях, де ведуться бойові дії, та не мають реєстрацію як ВПО, то викликати їх повісткою за адресою, а також притягнути до адміністративної відповідальності є неможливим.

“Проте виклик до ТЦК та СП може бути також реалізований шляхом вручення повістки за місцем офіційного працевлаштування або навчання військовозобов’язаного, в громадських місцях, блокпостах, а також в пунктах пропуску через державний кордон”, — зазначила Марина Бекало.

Читайте також:

Зеленський зробив важливу заяву про безпорадність Путіна: коли закінчиться війна

Борт більше не виходить на зв'язок: у Росії загадково зник вертоліт зі спецагентами Путіна

А ось це вже серйозно: Залужний після довго мовчання зробив важливу заяву щодо війни