Кожен українець знає, що зараз в Україні запроваджено мораторій на підвищення тарифів для населення на природний газ, опалення та гарячу воду "до завершення воєнного стану" і на шість місяців після нього. Однак заборона на підвищення може бути достроково скасована за дотримання певних умов.

Наступного року платіж за газ для українців може зрости на 2 гривні. Про це повідомив депутат Верховної Ради та голова всеукраїнської громадської організації "Спілка власників житла України" Олексій Кучеренко.

За словами парламентарія, зараз український газ доставляється за 20 копійок, бо основне навантаження відбувається за рахунок зовнішнього транзиту, який може невдовзі припинитись.

"Наш український газ транзитується за 20 копійок, бо основне навантаження відбувається за рахунок зовнішнього транзиту. Якщо зовнішнього транзиту не буде, вся робота ГТС, а це мільярди гривень, буде закладатися в тариф для кінцевих споживачів – як побутових, так і не побутових», – пояснив нардеп.

Ще б пак, європейська енергокомісарка Кадрі Сімсон наполягає на тому, що з 1 січня з боку Росії буде нульовий транзит газу через Україну. Саме це призведе до зростання тарифів на газ. Причому йдеться про вартість блакитного палива для всіх громадян.

"Щоб українці розуміли: ніхто не несе платежі за транзит газу, і тоді буде зростати, на жаль, як мені здається, у два раза транзит внутрішнього газу. Це може дуже реально відбутися. ", - наголосив народний обранець.

До слова, після повномасштабного вторгнення РФ Україна продовжила транзит російського газу до Європи, тому що поставки закріплені угодою від 2019 року. Дія вказаного контракту закінчується в кінці 2024 року.