Кожен городник знає, якщо вчасно не підрізати помідори, то нові пагони будуть тягнути на себе живлення та сили рослини, тому на дозрівання плодоносних кистей залишатиметься мало мінералів, кисті дрібнітимуть, а врожайність суттєво зменшиться. Ось тільки обрізати листя на кущах помідорів теж потрібно з розумом.

І справді, помідори мають певні вимоги до свого догляду. При цьому обрізка томатів – обов'язкова процедура всіх городників, які намагаються збільшити врожайність. Вона включає пасинкування, прищипку верхівок і видалення хворих на сохнучі листочки.

У липні при обрізанні томатів дуже важливо видаляти бічні пагони, що ростуть із пазух листя. Пасинки швидко зав'язують квіти. Але якщо їх залишити, це призведе до загущення куща та зниження врожайності.

Важливо!

  • Щоб видалити пасинок, захопіть його за основу великим і вказівним пальцем і гнить його назад і вперед, поки він не відірветься начисто.
  • В ідеалі це потрібно зробити, коли втеча ще молода, податлива і становить близько 7 см завдовжки.

Не менш важливо пам'ятати, що нижні листи тягнуть з куща помідорів велику кількість поживних сил. Через це верхні частини томату, у тому числі плоди, можуть недоотримувати необхідні мікроелементи та воду. З цієї причини видаляється листя під першим пензлем, лише потрібно залишати два-три листи для харчування плодів. Також залишають два-три листи зверху пензля – це забезпечує достатнє харчування для плодів.

А ще досвідчені городники прибирають маківку томатів – так зупиняють зростання високорослих сортів. Правильно це робиться так: знаходимо найвищу плодову кисть і 3 листи вище цього пензля і після третього листа прищипуємо (видаляємо) стебло. Така процедура зупинить зростання рослини, не дасть йому витягнутися і допоможе плодам встигнути вчасно.

І ще, у міру розвитку рослини нижнє листя починає природним чином жовтіти і в'янути. Це абсолютно нормально, але їх потрібно обривати, тому що жовте листя споживає більше цукру, ніж виробляють. Це збереже рослину свіжою і допоможе запобігти захворюванням.

Читайте також:

Це другий Чорнобиль, але вже в Росії: що відомо про потужну аварію на Ростовській АЕС та радіоактивну хмару

Господиням на замітку: у якому посуді не можна варити варення - вже за тиждень воно у вас скисне

Вам допоможе звичайна гірчиця: як до блиску помити посуд, якщо в будинку немає гарячої води