Кожен досвідчений городник знає, що кислотно-лужний баланс є одним із найважливіших показників якості родючості землі. Ще б пак, підвищена кислотність ґрунту пригнічує зростання та розвиток рослин. Крім того, у кислому ґрунті швидше та активніше розмножуються хвороботворні бактерії, мікроорганізми та шкідники, а добрива, що вносяться до ґрунту, не розкладаються. Вірною ознакою закислення ґрунту є зарості чистотілу.

Оскільки чистотіл належить до бур'янів, він зовсім не вимагає уваги. Він чудово росте на будь-якому типі ґрунту, не потребує регулярних поливів та підживлень. Однак найбільше чистотіл можна зустріти на кислих ґрунтах.

При цьому надмірно високий (вище 9,0) рівень кислотності ґрунту токсичний для коріння інших рослин. Так, у кислих ґрунтах переважає вміст розчинного алюмінію та його солей, а також марганцю, які пов'язують лужні мінерали: кальцій, магній, калій, селен та інші, перешкоджаючи їх нормальному засвоєнню рослинами.

Єдиний любитель кислого ґрунту серед найпопулярніших овочевих культур – це картопля.

Однак найкраще в кислому субстраті почуваються рододендрони, азалії, верески, лютики, люпини, гортензії, лохина, калина, магнолія, вейгела, папороті, бадан, живучка, конвалії, космеї, Кассіопеї, віоли, мохи.

Вважається, що якщо з чистотілом сусідять м'ята, мокриця та пирій, ґрунт сильнокислий. У той же час, якщо по сусідству з чистотілом ростуть конюшина, лобода і кропива, то грунт слабокислий.

Нагадаємо, що знизити кислотність ґрунту можна за допомогою внесення доломітового борошна.

А чистотіл, що розрісся, можна використовувати для приготування засобу від шкідників. Ще б пак, за допомогою настою чистотілу можна захистити рослини від попелиці, дротяника, білокрилки, хрестоцвітої блішки.

Читайте також:

Це другий Чорнобиль, але вже в Росії: що відомо про потужну аварію на Ростовській АЕС та радіоактивну хмару

Господиням на замітку: у якому посуді не можна варити варення - вже за тиждень воно у вас скисне

Вам допоможе звичайна гірчиця: як до блиску помити посуд, якщо в будинку немає гарячої води