Якщо вірити офіційній статистиці, то середня пенсія в Україні становить 5 350 грн., проте майже третина пенсіонерів отримують до 3 тисяч грн., на які прожити за нинішніх цін нереально. Ось і виходить, що через велику кількість пенсіонерів та зниження кількості працюючих українців, пенсіонери країни змушені працювати і після призначення пенсії. У ПФУ це заохочують, проте нагадують і про певну відповідальність.

Так стало відомо, що українцям, які працевлаштувалися, можуть знизити пенсію на 20% у разі, якщо вони не встигли вчасно повідомити про зміни ПФУ.

"Це стосується також початку або припинення підприємницької діяльності. Якщо пенсіонер не виконає цієї вимоги, він ризикує втратити частину своєї пенсії", - йдеться у повідомленні ПФУ.

До речі, відсутність доходу від підприємницької діяльності не є підставою відносити пенсіонера до непрацюючої особи. Згідно з роз'ясненням ПФУ, доти, доки не буде надано інформацію про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності ФОП, особа вважається працюючим пенсіонером.

Такі суворі вимоги висуваються до пенсіонерів через те, що для українців, які продовжують працювати, пенсія нараховується за іншими правилами.

По-перше, працюючим пенсіонерам не нараховуються надбавки та підвищення, які передбачені для непрацюючих пенсіонерів.

Крім того, їх пенсії не індексуються щороку, а перераховуються раз на два роки з огляду на новий стаж.

У той час, як пенсіонерам, які достроково вийшли на пенсію за вислугою років і знову влаштувалися на ту ж роботу, виплати пенсії взагалі припиняються.

Таким чином, якщо ПФУ з'ясує, що пенсіонер працює, але не повідомив про це, він має повернути частину незаконно нарахованої пенсії.

Це можна зробити добровільно, але якщо пенсіонер відмовиться, переплату буде утримано примусово з кожної пенсії", - додали до ПФУ.