Різноманітність ґрунтів та сприятливий клімат в Україні забезпечують оптимальні умови для виноградарства. Наприклад, одеські виноградники знаходяться буквально за кількасот метрів від Чорного моря і постійно продуваються морськими вітрами, а от виноградні плантації на Закарпатті закладені прямо біля підніжжя гір. Проте, вирощують виноград не лише там на Україні, адже досвідчені винороби знають, чим слід удобрювати виноград, щоб виростити смачні та соковиті ягоди.

Отже, через два тижні після того, як виноград відцвіте (приблизно у липні), кущі потрібно підгодовувати щотижня. Для цього є дієві та роками перевірені засоби, які допоможуть виростити рясний урожай винограду.

Важливо використовувати натуральні добрива для підживлення, оскільки плоди вже налилися і підуть на ваш стіл. Йдеться про борну кислоту, деревну золу (суміші з недогорілого вугілля та попелу) і коров'яку.

Так, підживлення борною кислотою підвищує стійкість винограду до несприятливих метеорологічним умов та хвороб.

Завдяки деревній золі грона винограду стають великими, а самі плоди – смачними та соковитими.

А ще ці добрива містять все необхідне для винограду у стадії дозрівання та накопичення цукристості.

До 10 літрів води потрібно додати 10 г борної кислоти, добре розмішати та розпорошити розчин на листя рослини. Такий спосіб удобрення покращить смак та забезпечить ще більший розмір ягід.

На городах наприкінці серпня викопують картоплю, тож залишається багато картоплиння, а на полях - сухого соняшника. Саме його краще використати після спалювання для підготовки деревної золи. Слід змішати склянку такої суміші з 10 літрами води та залишити на добу настоятися. Після цього настоєм потрібно полити виноград. Таке підживлення необхідно повторювати раз на два тижні.

Коров'як – це унікальне добриво, багате на поживні речовини – азот, фосфор, калій, кальцій, цинк та інші. Коров'ячий гній потрібно змішати з водою у співвідношенні 1:4 і залишити на добу. Таким розчином можна поливати виноград.

Цей метод доцільно використовувати, коли у винограду спостерігається дефіцит азоту: листя росте дрібними, блідо-зеленого забарвлення, а грона майже не розвиваються.

Читайте також:

Ви навіть не здогадувалися, наскільки це смачно: рецепт макаронів, тушкованих з молодою капустою та грибами у сметанному соусі

У такий рецепт ви закохаєтеся відразу: готуємо мариновані помідори з гірчицею на зиму - швидко та смачно

Цей секрет вас точно здивує: як правильно варити молоду картоплю, щоб вона була незрівнянною