Стало відомо, що в Новій Зеландії поряд із селом Тайєрі-Маут (Taieri Mouth) на берег викинуло п'ятиметрового кита із сімейства клеворилових. Вигляд настільки рідкісний, що про нього майже невідомо. Більше того, лопатозубого ремнезубу ніхто й ніколи не бачив у живих.

Вчені кажуть, що клюворілі кити дуже невловимі, ​​оскільки живуть на великій глибині і не роблять добре помітних сплесків при диханні.

"Дуже важко проводити дослідження морських ссавців, якщо ви не бачите їх у морі. Це як шукати голку в копиці сіна. Ви не знаєте, де шукати", - каже представник департаменту охорони природи Ханна Хендрікс.

Про знахідку повідомляє Associated Press.

Департамент охорони навколишнього середовища Нової Зеландії повідомив, що зразки ДНК кита вже відправили до Оклендського університету. Їх аналіз та остаточне визначення виду займе кілька тижнів або місяців і тільки тоді буде відомо, чи це точно ремнезуб лопатозубий.

Посилання:

  • Ременезуб лопатозубий – вид ссавців із сім'ї дзоборилові ряди китоподібні. Вчені досі не знають, скільки їх взагалі існує, чим вони живляться і де живуть у південній частині Тихого океану, оскільки ці істоти в пошуках їжі занурюються дуже глибоко, а на поверхню спливають рідко.

Якщо інформація підтвердиться, це перший знайдений екземпляр цього виду, який можна вивчити. Тоді вчені зможуть препарувати його, скласти карту спорідненості з іншими видами, дізнатися про його харчування і, можливо, знайти підказки про те, де він живе.

Проте генетичне тестування на підтвердження ідентифікації кита може тривати місяці.

За словами Ханни Хендрікс, всього знаходили лише шість ремнезубів лопатозубих. Однак тих, хто був неушкоджений, поховали до того, як аналіз ДНК зміг підтвердити їхню приналежність. Тому вчені не змогли їх дослідити.

Зазначимо, що перші кістки лопатозубого кита були виявлені в 1872 на новозеландському острові Пітт. Ще одне відкриття зробили на острові у 1950-х роках, а кістки третього кита виявили на чилійському острові Робінзон-Крузо у 1986 році. ДНК-аналіз 2002-го показав, що всі три зразки були одного виду — і всі вони відрізнялися від інших клерів.

Потім дослідники не розуміли, чи вимер цей вид чи ні. У 2010 році на новозеландський пляж викинули двоє мертвих ремнезубів лопатозубих. Проте розпізнати вчені змогли їх лише після похорону.

Читайте також:

На що росіяни перетворили курорти Азовського моря: буряти давляться чебуреками, антисанітарія, бруд і сморід на пляжах

На спеку розморило: Медведєв проговорився щодо планів Путіна - Україна не повинна бути на карті

Чим підгодувати буряк влітку, щоб він був великим, соковитим і солодким: ви хвалитися цією хитрістю