У вівторок, 16 липня 2024 року, закінчується двомісячний термін, який визначений Законом про посилення мобілізації для оновлення данних всіма військовозобов’язаними в Україні. А ось тих, хто не встигне цього зробити, очікують штрафи - від 17 до 25,5 тисяч гривень. І це ще не все.

Отож, Законом "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" передбачено, що оновлення даних військовозобовʼязаними громадянами - це окремий вид військового обовʼязку. Разом з тим, статтею 21 передбачено ще один обовʼязок - проходження ВЛК для визначення ступеня придатності до проходження військової служби.

"Таким чином це різні два так званих виконання військового обов'язку. Законодавством передбачено, що за окремі правопорушення повинні накладатися окремі штрафи", — каже директор департаменту кадрової політики Міноборони, полковник Марко Андрусяк.

Саме тому, кожен громадянин у віці 18-60 років має оновити дані в ТЦК, але додатково він ще й може отримати направлення на проходження медкомісії.

Якщо ж цього не зробити, то згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення, передбачено накладання штрафу за відповідні порушення в термін від трьох місяців з моменту його виявлення до одного року з моменту його вчинення.

Важливо!

  • Повноваження накладати штрафи мають виключно Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки.

Якщо ж штраф не буде сплачений, то людині можуть заблокувати рахунок. Якщо там є необхідна сума, то її спишуть.

Про це розповіла в інтерв'ю виданню ВВС юристка з адвокатського об'єднання "Актум" Олена Хоменко.

"Якщо ні, рахунки і далі будуть заблоковані, і паралельно ТЦК може робити запити про людину до податкової, реєстру МВС та інших реєстрів, щоб зібрати повну інформацію і перелік майна, яке є в чоловіка", - каже Олена Хоменко.

Хоменко звертає увагу на те, що сума може йти на рахунки держави кілька днів. Тобто навіть після сплати штрафу рахунки можуть бути ще кілька днів заблоковані.

Якщо людина системно не платитиме штрафів і її борг виросте до орієнтовно 150 тисяч, каже адвокатка, то її майно виставлять на торги.

Разом з тим, окрім штрафів, військовозобов'язаного в України можуть обмежити у праві керування машиною.

Довідка:

  • Обмеження в праві керування автомобілем - це не новий метод впливу на людину за порушення певних норм. Так, раніше він застосовувався щодо боржників за аліментами та накладався на підставі постанови державного чи приватного виконавця. Якщо такого боржника зупиняє поліція і виявляє порушення, то у нього вилучаються права та складається протокол.

А ось щоб обмежити когось у праві керування авто за те, що людина не оновила свої дані, начальник ТЦК має підготувати заяву, її подають до суду, де без участі військовозобов'язаного протягом 30 днів цю справу розглядають.

Юристка наголошує, про те, що вас позбавили права керувати машиною, можна дізнатися в "Дії" або "вже на блок-посту чи на вулиці під час перевірки".

"Фактично всі, хто не оновив дані, після 16 липня ризикують опинитися в такій ситуації", - каже Хоменко.

Втім, за її словами, важливо пам'ятати, що це обмеження у праві керування автомобілем тимчасове. Якщо людина оновлює свої дані, то воно скасовується.

Читайте також:

Путінський флот біжить із Криму: вже вивели останній сторожовий корабель

Спека дає про себе знати: у Росії вже назвали міста і країни, по яких Путін завдасть ядерних ударів

Люди вже почали молитись: українців у Польщі тепер залишать без важливої ​​підтримки