Зміна кольору та в'янення пір'я цибулі наприкінці сезону – процес природний. Але часом трапляється, що жовтіє цибуля навесні чи влітку. До основних причин, через що дачники можуть зіткнутися з подібним неприємним явищем - пероноспороз (неправдива борошниста роса).

Посилання:

  • Хибна борошниста роса, або пероноспороз цибулі – грибне захворювання, яке вражає посадки цього овочу практично на всій території України (де він вирощується). Основна небезпека поразки у тому, що виявити хворобу на початкових стадіях дуже складно. При цьому захворювання призводить до погіршення врожайності та збереження цибулин.

Так, якщо цибуля заразилася несправжньою борошнистою росою, то з'являється сірий з фіолетовими домішками (більш характерно при вологій погоді) відтінків нальоту. Поразка утворюється на окремих листках цибулі. Вони набувають блідо-зеленого кольору. Згодом тканини у заражених місцях жовтіють, після чого листок викривляється, загниває та всихає.

При цьому якщо вчасно не вжити заходів, поразка пошириться на всі грядки, а отриманий урожай буде мізерним і непридатним до наступної посадки.

важливо!

  • У суху спекотну погоду захворювання проявляється рідко. Для розвитку пероноспорозу цибулі потрібні підвищена вологість та значні добові температурні коливання.

Якщо захворювання не прогресує, слід посипати грядки цибулі деревною золою (50 грамів на квадратний метр). Повторіть процедуру за 5-7 днів.

При сильному зараженні обробіть цибулю одновідсотковим розчином бордоської рідини, але пам'ятайте, що використовувати її можна не пізніше ніж за два тижні до збирання врожаю.

Читайте також:

Що потрібно зробити, щоб огірки не загорталися і росли рівними: проста хитрість, яка вирішить проблему

Як швидко позбутися мурах та слимаків на ділянці: купіть цей засіб у будь-якій аптеці

Терпіти вже не виносимо: синоптик засмутила прогнозом з пекельної спеки - коли це закінчиться