Сезон огірків у самому розпалі, тому більшість дачників ледве встигають готувати банки та нарізати салати. Але є й ті українці, у яких у кошику не рівненькі та гарні огірки, як хотілося б, а закручені гачком. Стало відомо, чому огірки ростуть непоказними, як із цим впоратися.

Так, досвідчені дачники знають, що причин, чому огірки виростають скрученими, є кілька. Наприклад, нестача простору, сухий ґрунт, дефіцит освітлення, полив холодною водою, а також нестача калію та азоту.

І справді, огірки ростуть швидко, але для цього їм потрібна велика кількість макро- та мікроелементів. Якщо утворився їх дефіцит, то листя стає блідо-зеленим, а плоди перестають рівномірно наливатися і набувають неправильної форми.
До речі, форма деформованого плоду огірка підкаже чого не вистачає рослині:
  • при нестачі азоту плід огірка набуває світло-зеленого кольору і звуженої форми з вигнутим і пожовклим кінчиком;
  • при нестачі калію огірки стають схожими на груші і по краях листя з'являється суха облямівка, а між жилками утворюються коричневі плями;
  • при нестачі фосфору зав'язі взагалі опадає, листя стає насиченого темно-зеленого кольору з бурою облямівкою.

Найчастіше огірки починають жовтіти і викривлятися до середини літа, коли ґрунт сильно виснажується. Щоб вирішити проблему нестачі калію, необхідне підживлення огірків деревною золою. Найбільший вміст калію (до 40%) знаходиться в золі від виноградної лози або картопляного бадилля.

Допомогти можна за допомогою підживлення. Ідеальний розчин калійної солі (30 г солі на 10 л води) чи золи (0,5 кг золи на 10 л води).

Якщо огірки світлішають, це говорить про нестачу азоту. Необхідно підгодовувати рослину азотовмісними добривами, наприклад, сечовиною, коров'ячим гноєм, пташиним послідом, компостом.

Найчастіше готують розчин сечовини (5 г на 1 л води) або розчин коров'яку (пропорції 1:10).

Читайте також:

Всю консервацію доведеться злити в унітаз: який оцет у жодному разі не можна використовувати для закоток

Не зрівняється ні з яким кетчупом: рецепт найсмачнішого домашнього соусу з помідорів на зиму

Такою смакотою ви порадуєте всю родину: рецепт маринованих кабачків часточками на зиму.