Стало відомо, що найближчими днями Східна Європа і Балкани зіткнуться з аномальною спекою - температура може перевищити 42-44°C.

І справді, якщо вірити синоптикам, то протягом наступних семи днів температура в багатьох країнах, включаючи Грецію, Румунію, Молдову та Україну перевищить 40°C, що на 10-12°C вище за середній показник за період останніх 20 років, пише Climatebook.

Окрім дуже високих південних температур, очікується, що спека збережеться і вночі, особливо у великих міських центрах, де температура навряд чи опуститься нижче 28-30°C. Така тривала спека посилює теплове навантаження, особливо для вразливих верств населення.

Причиною теплових аномалій є надходження повітряних мас із Північної Африки. Водночас, метеорологи попереджають, що в майбутньому це може стати звичним явищем через збільшення ступеня континентальності клімату над Східною Європою.

До речі, починаючи з 10 липня в Україні з різних метеостанцій фіксуються рекорди. Наприклад, 10 липня 2024 року в Миколаєві було зафіксовано +40,5 градуса – це найвища температура за всю історію спостережень – будь-коли, будь-якої дати.

А ось загалом для України абсолютний максимум температури становить +42 градуси. Його було зафіксовано на метеостанції Луганськ 12 серпня 2010 року. Це плюс 42 градуси на метеостанції Луганська. Нині по південних областях, особливо Одеська, Миколаївська та Херсонська, знову можемо наближатися до цих значень.

Читайте також:

На що росіяни перетворили курорти Азовського моря: буряти давляться чебуреками, антисанітарія, бруд і сморід на пляжах

На спеку розморило: Медведєв проговорився щодо планів Путіна - Україна не повинна бути на карті

Чим підгодувати буряк влітку, щоб він був великим, соковитим і солодким: ви хвалитися цією хитрістю