У ніч на 6 червня 2023 близько 02:00 росіяни підірвали дамбу Каховської ГЕС. Спочатку вони не визнавали своєї причетності до цього, потім раділи, що ЗСУ змушені евакуюватися, а коли злочин набув масштабу техногенної катастрофи, звинуватили в цьому українську сторону. Схоже, через рік росіяни задумали повторити свій злочин.

Так, офіційна представниця російського Міністерства закордонних справ Марія Захарова у п'ятницю, 12 липня 2024 року, на брифінгу заявила, що Україна нібито готує знищення дамб Київської ГЕС та Канівського водосховища. У цьому відповідальність планує перекласти на РФ.

"Немає сумнівів, що режим Зеленського починає цинічну провокацію проти власного населення, щоб потім знову придумати історію, яку нав'язуватимуть міжнародній спільноті зі звинуваченнями нашої країни у скоєнні військових злочинів, екоциді", - заявила вона.

За її словами, російські дипломати "звернули увагу" на дослідження Київського політехнічного інституту імені Сікорського, в якому описані можливі сценарії затоплень внаслідок руйнування гребель водосховищ каскаду Дніпра.

"Справа в тому, що у вересні і жовтні 2022 року цей центр вже моделював наслідки прориву греблі Каховської ГЕС. А в червні 2023 року вона зруйнувалася внаслідок безперервних обстрілів ЗСУ", - заявила Захарова.

Виступ Захарової вже прокоментувала влада України.

Так, у Центрі протидії дезінформації (створений та працює при Раді національної безпеки та оборони України) заявили , що Росія лякає підривом, щоб викликати паніку серед українців.

Паралельно в українське суспільство вкидаються наративи про необхідність "світу за будь-яку ціну", тобто де-факто капітуляції. Схоже, Путін розраховує, що українці під впливом страху вимагатимуть від Зеленського вдатися до поступок Росії.

А ось експерт з міжнародної безпеки Тарас Жовтенко вважає, що путінський режим справді розглядає підрив дамб Київської ГЕС та Канівського водосховища як один із ймовірних сценаріїв.

Крім того, експерт вважає, що Марія Захарова заявила про підрив гребель не просто так, а щоб хоч якось зменшити негатив, який отримав путінський режим після ракетної атаки на дитячу лікарню "Охматдит". За його словами, російські пропагандисти хочуть переконати весь світ, що Україна нібито також готується до скоєння злочину.

Читайте також:

Українці масово скаржаться на затримку виплат: людям розповіли, із чим це пов'язано