Газові перевірки у квартирах проводять з метою забезпечення безпеки мешканців та запобігання аварійним ситуаціям.

В Україні з 2024 року проводять технічний огляд внутрішньобудинкових газових мереж. Для цього навіть запровадили додаткову платіжку, розмір якої залежить від кількості квартир, обладнання та віку будинку.

На сьогоднішній день фахівці перевірили вже 10 тисяч будинків і в 20 тисяч випадків зафіксовано витік газу.

В основному фіксуються такі порушення: перенесення газових мереж, прокладання електричних кабелів газопроводом, замуровку в стіни газопроводів та заміну газового обладнання без участі фахівців та належних дозволів.

До речі, якщо ви самостійно перетворили свою квартиру на студію, можуть виникнути проблеми. За вимогами Державних будівельних норм В.2.5-20:2018 "Газопостачання", встановлення газових плит дозволяється у приміщеннях кухонь, які мають витяжний вентиляційний канал або віконний провітрювач. Тому технічно обов'язкове визначення у квартирі-студії кухні.

"Якщо кухня не визначена за паспортом з відповідними даними про розмір приміщення, або проведено перепланування квартири, яке не узаконено відповідними органами архітектурно-будівельного контролю, у такому приміщенні встановлення газових приладів не дозволяється", - пояснюють у "Газмережах".

Хто має право перевіряти газ у квартирі
Для таких робіт є спеціальні служби, звані газорозподільні організації. Для того щоб така спеціалізована організація перевірила газове обладнання у квартирі та провела технічне обслуговування, з нею потрібно мати відповідний договір.
Чи можна відмовитися від перевірки газу у квартирі
Закон, який набув чинності восени 2023 року, зобов'язує використовувати у житлових будинках перевірене газове обладнання, інакше його можуть вимкнути як небезпечне.