Якщо вірити вченим Гарвардського Університету США, то спека вп'ятеро небезпечніша для людини, ніж морозна погода. Ще б пак, у холоді не виживають бактерії та мікроби, а сніг є справжнім фільтром для повітря. Крім того, взимку у повітрі на 30% більше кисню, ніж улітку. Саме тому лікарі просять українців поберегтися найближчими днями, адже Україну накрила пекельна спека.

Так, 12 липня 2024 року у більшості областей України очікується суха спекотна погода.

Вдень синоптики прогнозують сильну спеку +35...+39℃. В Одеській, Миколаївській та Херсонській областях місцями надзвичайна спека +40...+41℃. Про це повідомляє Український гідрометеоцентр.

При цьому опадів ніде не прогнозується, адже потужний антициклон стоїть завзято та блокує результативні візити атлантичної чи будь-якої іншої вологи та свіжості на територію України.

При цьому пікові дні спеки синоптики прогнозують із 13 по 16 липня. У цей період очікується період аномально спекотної та сухої погоди з максимальними показниками температури повітря місцями до +40 градусів.

Так, уночі п'ятниці +17 – +22, на Півдні подекуди до +25 градусів. Вдень +30 - +35, а в центральних, південних та місцями західних областях +34 - +39.

У суботу вночі переважно +17 – +22 градуси. Лише у південних областях та Криму місцями до +25 градусів. Вдень +33 - +39.

У неділю в Україні також збережеться аномальна спека. Втім, уже не скрізь. У частині областей дещо похолодає. Температура повітря вночі +18 – +23, вдень +34 – +39, у західних областях +26 – +31 градус.

Про те, коли температура повітря почне знижуватись, розповіла синоптик Наталія Діденко.

За її словами, Південь України утримуватиме розпечене повітря з надзвичайною спекою найдовше. При цьому трохи зітхнути з полегшенням можна буде лише після 20 липня.

За сьогоднішніми розрахунками, вже з 18-20 липня із заходу та північного заходу надходитиме прохолодніше повітря, а температура в Києві може знизитися до 25-30 градусів, на півдні - 30-35 градусів. Синоптики також не виключають у цей час дощів.

Щоправда, хоч протягом третьої декади місяця температура і знизиться, проте середньодобові показники температури все ще перевищуватимуть кліматичну норму.

До речі, у зв'язку з очікуваним дефіцитом дощів, на більшій частині Лівобережжя протягом липня очікуються сприятливі умови для ґрунтової посухи та високий рівень пожежної небезпеки у лісових районах.

Читайте також:

На що росіяни перетворили курорти Азовського моря: буряти давляться чебуреками, антисанітарія, бруд і сморід на пляжах

На спеці розморило: Медведєв проговорився щодо планів Путіна - Україна не повинна бути на карті

Чим підгодувати буряк влітку, щоб він був великим, соковитим і солодким: ви хвалитися цією хитрістю