Поява шкідників у саду та городі змушує багатьох дачників використовувати різні хімічні препарати. Але, як виявилося, є одна пахуча трава, що відлякує майже всіх названих "гостей", що з'явилися на дачі, не шкодячи при цьому людині і рослинам.

Багато українців знають, що кошти на основі розмарину часто використовуються для боротьби з висипом вугрів, абсцесами або невеликими ранами. Крім того, масло розмарину використовується як оздоровчий засіб для волосся. Вся справа в тому, що розмарин здатний регулювати вироблення себуму та пригнічувати розвиток бактерій.

Довідка:

  • У 100 г розмарину міститься до 25% від рекомендованої добової норми вітаміну С та до 32% – кальцію. Крім іншого, у складі цієї трави є вітаміни групи В, калій, магній, фосфор, марганець, залізо і натрій. При цьому вміст заліза сягає 37% добової норми, а вміст марганцю – до 42%. Не варто забувати, що розмарин багатий і на такі корисні речовини, як ніацин, фолієва кислота, тіамін, піридоксин, пантотенова кислота і рибофлавін.

Однак є ще одна цікава властивість цієї трави.

Так, вічнозелений чагарник, який тісно пов'язаний з базиліком, м'ятою та материнкою, відлякує різноманітних комах, таких як капустяна совка, морквяна муха, бобівка зернова мексиканська і навіть комарів.

Садити розмарин слід поряд з капустою, квасолею та морквою.

А ще розмарин саджають поблизу місць, де було помічено кроти.

Крім того, для відлякування кротів можна взяти маленький поліетиленовий пакет, зробити в ньому отвори і покласти ватяну кульку. Попередньо капніть на вату 10 крапель розмарину. Щільно зав'яжіть пакет та закопайте в землю. Зробіть кілька штук. Запах олії має поширюватися з пакета. Кроти обходитимуть стороною місця з ароматом розмарину.

Кроти на городі, фото: youtube.com
Кроти на городі, фото: youtube.com

Читайте також:

Невже ринуть в Україну? Європа хоче заборонити широкі позашляховики та кросовери

Адже досить змішати суперклей із содою: вас цей результат точно здивує. Стане в нагоді і в селі, і на дачі

Його потрібно обов'язково скуштувати: рецепт ситного бурякового салату з сиром та яблуком