Кожна господиня знає, що липень - оптимальний період, щоб заготовляти мариновані та слабосолені огірки. Вони з'являються ще з червня, але лише у липні стають придатними для консервування. Однак не всі огірочки підійдуть для консервації.

І справді, щоб соління були хрусткими, не можна відкладати консервацію після збирання огірків. Важливо це зробити якнайшвидше - бажано протягом доби. В іншому випадку овочі можуть вийти м'якими та порожніми.

Для консервування, як правило, використовують молоді огірки із чорними "голочками". Гладкі огірки – салатний сорт, який не підійде для таких цілей.

При цьому огірки не повинні бути надто великими. Іншими словами, хороший огірок для консервування має бути стиглим, але не перестиглим. Вся справа в тому, що якщо плід товщиною понад 5 см, то він просто не встигне промаринуватися. Крім того, такі огірки складніше класти у банки.

До речі, городники радять не знімати шкірку, але рекомендують відрізати кінчики з огірків, тому що в суцвіттях знаходяться мікроби, які розм'якшують плоди.

Які овочі не придатні для консервації

Перезрілі або пожовклі плоди краще відразу відкласти для інших потреб: почистити шкірку і зробити салат, згодувати тваринам і т.д. Огірок для консервації має бути зеленим.

Якщо огірки мають плями або м'які, їх не можна консервувати.

Не підійдуть для заготівлі плоди з пошкодженою шкіркою, тому що вони можуть містити бактерії.

Огірки після обробки пестицидами не годяться для маринування і можуть спричинити отруєння.

Покручені або гіркі овочі також не рекомендується використовувати для заквашування або маринування. Закручені буває складно вимити, а гіркі можуть зіпсувати смак консервації.

До речі, огірочки краще закочувати у невеликі банки: 1,5 або літрові. У такі банки легко вкладаються невеликі плоди і є гарантія, що огірки будуть з'їдені.

Читайте також:

Від урожаю ломиться льох: на якій правильній глибині потрібно садити картоплю

Не повторюйте цю помилку: чому півонії в жодному разі не можна садити навесні

У будинок прийдуть біди та безгрошів'я: у яких місцях у жодному разі не можна ставити віник