Юридичний експерт наполягає на тому, що дії, які проводять співробітники Територіальних центрів комплектування (ТЦК), абсолютно неправомірні.

Про це пише ТСН.

На його думку, працівники цих центрів і служби призову не мають законного права затримувати громадян. Натомість, їхній обов'язок обмежується лише повідомленням поліції про факт неявки конкретної людини на порядку денному. Після цього поліцейські можуть доставити цю людину до ТЦК для складання відповідного протоколу.

Коли ж людина вважається "уклоністом"?

Це питання також викликає непорозуміння. Згідно з експертом, в українському законодавстві немає чіткого визначення "ухиліста". По суті, цей термін може застосовуватися лише у разі порушення кримінальної справи щодо військовозобов'язаного за ігнорування "бойового" порядку денного.

Первинний порядок денний зазвичай видається з метою заклику військовозобов'язаного з'явитися до ТЦК та надати свої особисті дані.

Надалі його можуть направити на медичне обстеження. Однак лише у випадку, якщо лікарі оцінять його стан як придатний для проходження служби, йому видається "бойова" повістка на військову службу. Поки військовозобов'язаний не пройде всі ці етапи і не з'явиться в ТЦК, його не можна кваліфікувати як "ухиліста".

Чи мають право співробітники ТЦК затримувати людей?

Ні, відповідь на це питання однозначна. За словами юриста, співробітники цих центрів не мають відповідних повноважень для проведення затримань та перевезення військовозобов'язаних у військові комісаріати.

У ТЦК відсутні будь-які права на затримання. Їм доступний лише певний алгоритм дій у разі неявки на порядку денному. Вони можуть лише повідомити офіційні органи, наприклад, Національну поліцію, після чого останні можуть доставити порушника до ТЦК для оформлення адміністративного протоколу . кваліфікуються як притягнення до відповідальності за неявку. У зв'язку з цим усі ці випадки силових затримань є абсолютно незаконними", - наголошує експерт.

Читайте також: