Про це мало хто знає, але найбільшим споживачем цукру в абсолютному численні є Індія. У середньому на рік її мешканці з'їдають 25,39 метричних тонн цукру – більше, ніж країни всього Європейського Союзу разом узяті. Що ж до України, то внутрішнє споживання цукру в нашій країні становить 1,4 млн. т., при тому, що щорічно Україна випускає 1,6-2 млн. тонн даного продукту на рік.
Підпишись на Hyser.com.ua в Google News! Тільки найяскравіші новини!
ПідписатисяНеприємно, але факт, що Україна в Європі займає перші місця по смертності через серцево-судинні захворювання, насамперед через високий артеріальний тиск. А все через надмірне споживання солі та цукру.
І справді, Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує споживати не більше 25 г цукру на день. А ось у раціоні українців цукру 45 г: переважно він потрапляє в організм через напої, випічку, шоколад та цукерки, фруктові соки. При цьому школярі та підлітки споживають цукру значно більше за дорослих – 67 г на день.
Саме тому навіть всупереч окупації деяких земель Міністерство аграрної політики та продовольства України впевнене, що виробленого зараз цукру достатньо для внутрішніх потреб українців.
Так, протягом 2023-початок 2024 року було вироблено близько 1 млн 800 тисяч тонн цукру. Середня оптова ціна за тонну на початку 2024 року становить 23-24 гривні за кілограм.
За його словами, для внутрішніх потреб українців щороку потрібно до мільйона тонн цукру. Згідно з Меморандумом про взаєморозуміння, граничний обсяг експорту цукру у 2023/2024 маркетинговому році становить до 650 тис. тонн.