Український уряд ще у 2023 році ухвалив постанову "Про індексацію пенсійних та страхових виплат та додаткових заходів щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш уразливих верств населення у 2024 році". Згідно з цим документом, пенсіонери розраховували, що з 1 березня 2024 року їх пенсії будуть проіндексовані на 7,96%.
У Мінфіні розповіли, які категорії пенсіонерів вона торкнулася та на скільки зросли виплати.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив , що індексація стосуватиметься понад 10 мільйонів пенсіонерів. При цьому, 9,5 мільйона з них цивільні, 600 тисяч – громадяни, що належать до силових відомств та 100 тисяч – чорнобильці.

Окремо Шмигаль зазначив, що з 1 квітня також зростатимуть пенсії. Йдеться про понад 600 тисяч працюючих пенсіонерів.

У кого не виросте пенсія

Перерахунок обійде спеціальні пенсії, які одержують судді та прокурори. Також не відчують підвищення ті, хто вийшов на заслужений відпочинок протягом останніх 3 років .

Не буде відчутне зростання і для тих, чиї виплати менші за мінімальні. Так відбувається, оскільки цим пенсіонерам штучно підвищують виплати до гарантованого розміру завдяки спеціальній надбавці.

Після індексації така доплата буде анульована. А саму надбавку компенсовано перерахунком. Тобто фактично зростання пенсії є, однак, воно не відчутне.

Читайте також:

На яку пенсію можна розраховувати, якщо ви отримаєте мінімальну зарплату: роз'яснення

Українців приголомшили новиною: хто не зможе вийти на пенсію та з чим це пов'язано

Платитимуть на тисячу гривень більше: хто з українців отримає підвищені пенсії