Українцям розповіли, як захиститися від кліщів

В Україну повертається тепло, а значить настає час прогулянок на природі, пікніків, уїк-ендів на дачі і активізації кліщів. Найбільша кількість павукоподібних хижаків припадає на квітень-жовтень, а найактивнішими вони стають в травні-червні. Чим небезпечна "зустріч" з кліщами і як вчинити в разі укусу, повідомляє портал strana.ua.

Укус кліща сам по собі неприємний, але це тільки верхівка айсберга. Ці павукоподібні є переносниками цілого ряду захворювань, серед яких кліщовий енцефаліт і бореліоз. Відзначається, що кліщу достатньо 30 секунд, щоб атакувати жертву. У перші хвилини укусу кліщ передає основну масу отрути разом зі слиною. При цьому варто відзначити, що вакцини від захворювань, які передаються разом з укусом, немає. У перші три дні після укусу показана Превентивна терапія.

Існує думка, що кліщі падають зверху з листя дерев, однак це не так. Павукоподібні не живуть на рослинах і деревах, які вище 1 метра. Вони заповзають під одяг або повзуть по ній поки не знайдуть місце для укусу. Тому перед виходом на вулицю слід одягатися так, щоб кліщ не зміг потрапити під одяг. Рекомендується мінімізувати кількість відкритих ділянок тіла. Також варто обробити одяг і тіло спреєм від кліщів. Під час прогулянки не варто сідати або лягати на траву. Також кліщі можуть приноситися в будинок разом з букетами квітів, особливо бузку. Після прогулянки з домашнім улюбленцем слід уважно оглянути тварину, адже кліщі можуть атакувати і їх.

Якщо сталося так, що кліщ все-таки причепився, то слід знати як правильно діяти в такій ситуації. По-перше, не можна тиснути або різко висмикувати кліща, а також топити в рослинній олії і вдаватися до інших методів народної медицини. Для вилучення павукоподібного можна використовувати спеціальні набори, які продаються в аптеках або спробувати витягнути його петлею з міцної нитки. Для цього необхідно обв'язати нитку навколо головки кліща і скручують рухами проти годинникової стрілки викрутити комаху.

Місце укусу потрібно обробити спиртом або йодом, а руки добре вимити, щоб слина кліща не потрапила в організм. Також кліща слід віднести в поліклініку для дослідження на наявність вірусу. Після укусу важливо стежити за самопочуттям. У разі підвищення температури тіла, головних болів потрібно негайно звернутися в лікарню.

Нагадаємо, що вчені провели дослідження в ході якого виявили вельми незвичайні властивості білих печериць.