Міністр охорони Здоров'я України Максим Степанов розповів, що новий британський і Південноафриканський штами коронавірусу загрожують українцям більш важкими симптомами та наслідками хвороби.

Під час онлайн-брифінгу, який відбувся 9 березня, він заявив, що новий штам коронавірусу, що з'явився в Україні, змінив клінічну картину перебігу COVID-19. Більш того, кількість хворих даним типом вірусу стрімко зростає.

В ефірі програми "Свобода слова Савіка Шустера" на телеканалі "Україна" Степанов заявив, що Україна увійшла в досить важкий період з точки зору нового штаму коронавірусу.

"Ми повинні розуміти, що ми зайшли в досить важкий період з точки зору нового штаму коронавірусу. Ми це бачимо, про це говорять лікарі. Він більш контагіозний і більше людей заражається, вражає молодих людей. Ми бачимо зміни клінічної картини: він вражає центральну нервову систему, нирки, печінку. Зовсім інша клінічна картина", - констатував Степанов.

Відзначимо, що за останній час щоденне число хворих коронавіусной інфекцією б'є рекорди. Станом на сьогоднішній день, 13 березня, згідно з даними МОЗ було зафіксовано 13276 нових випадків на ковід.

З початку пандемії було зафіксовано 1451744 випадків захворюваності. 1219773 пацієнтам вдалося побороти недугу. 28158 осіб померли внаслідок хвороби.

Головний санітарний лікар Віктор Ляшко в прямому ефірі програми "Народ проти" в четвер, 11 березня, заявив, що українці можуть поки не переживати про те, що в країні введуть новий жорсткий локдаун, так як для цього немає підстав. Однак, якщо в Україні буде загроза колапсу системи охорони здоров'я, МОЗ звернеться до уряду з вимогою введення жорсткого карантину на території всієї країни.

Раніше Hyser писав про те, що у НАН вважають нову хвилю коронавірусу в Україні більш смертельною.

Також Hyser повідомляв, що експерти в один голос твердять про необхідність карантину, оскільки в іншому випадку буде медичний колапс.

Нагадаємо, що у Міністерстві охорони здоров'я оновили список держав, в які українці можуть летіти без побоювань заразитися коронавірусом і країн, в які поки краще не їхати.