Від льодовика в Антарктиді відколовся ще один айсберг

Про те, що на цей раз, розмір айсберга просто величезний, а загальна площа досить значна, і становить близько 1 270 квадратних кілометрів, повідомляє Британська Антарктична служба.

У п'ятницю, 26 лютого, від льодовика в шельфі Бранта, відокремився гігантський айсберг, з товщиною шару не менше 150 метрів. Це зафіксували фахівці з британської дослідницької станції "Халлі-4", яка розташована неподалік. Відзначимо, що перші ознаки цієї події стали проявлятися ще 10 років тому, коли на льодовику вперше помітили появу тріщин. Схоже, що температурні коливання, в підсумку, призвели до того, що одна з расселін, в січні цього року, значно розширилася, і посприяла відколу масиву льоду.

Розколина в льодовику. Фото: bas.ac.uk
Розколина в льодовику. Фото: bas.ac.uk

За словами глави Британської антарктичної служби, професора Дейм Джейн Френсіс, швидше за все, айсберг не відійде далеко від шельфу, і осяде на мілину поблизу від основного льодовика. Операційний директор Британської полярної служби Саймон Гаррод підтвердив, що такий розвиток подій цілком можливо, а інцидент, що стався, не представляє ніякої небезпеки для дослідницької станції. Гаррод також підкреслив, що у полярних дослідників є заздалегідь опрацьовані сценарії, якими передбачається забезпечення безпеки як станції, так і всіх знаходяться там співробітників, включаючи всі накопичені наукові дані.

Варто відзначити, що в 2016 році, щоб уникнути подібної ситуації і зберегти можливість подальшого вивчення льодовика, станцію "Халлі - 4" все ж перенесли вглиб материка, а в лютому цього року, основна частина дослідників вже покинула об'єкт, через те, що настала антарктична зима змінила подальші плани експедиції.

До слова, раніше "Hyser" писав про те, що в Італії прокинувся вулкан Етна.

Також раніше "Hyser" повідомляв про те, що Південний полюс засипало рожевим снігом.

А до цього "Hyser" розповідав про те, коли на територію нашої країни нарешті прийде справжня весна.