Стало відомо, що перехід до метеорологічної осені відбудеться не раніше за третю декаду вересня і буде не по всій країні.

Усі українці знають, що поява нічних заморозків – це не аномалія для вересня, а характерна ознака осені. І справді, перші заморозки в повітрі в Україні спостерігаються в середньому у третій декаді вересня. Це відбувається, як правило, у вечірній та нічний час. До того ж заморозки характерні для низовин з поглибленнями - такий рельєф відмінно затримує холодне повітря.

При цьому в роки раннього похолодання заморозки фіксувалися і на початку вересня. Так, рання дата їх наступу з тих, що коли-небудь відзначалися в Україні, була 2 вересня 1916 року.

Глобальне потепління трохи змінило звичний температурний режим, тому, за прогнозами синоптиків, у 2024 році вересень в Україні очікується досить теплим. І хоч у низці областей метеорологічна осінь так і не настане, проте заморозки в окремих українських регіонах все ж таки очікуються у вересні.

Про це повідомив кандидат географічних наук, метеоролог Ігор Кібальчич, пише Уніан .

"Виникнення перших заморозків може спостерігатися лише у третій декаді вересня переважно у північно-західних областях (особливо на Поліссі), а також у високогірній частині Карпат", - повідомив експерт.

Загалом, за його даними, перехід від метеорологічного літа до метеорологічної осені відбудеться не раніше третьої декади вересня, а на півдні та в Закарпатській області літо триватиме протягом місяця.

Очікується, що середня за місяць температура повітря на більшій частині України буде в межах +15...+20 °С, у Карпатах +13...+14 °С. Це приблизно на 1,5 - 2 °С вище за кліматичну норму.

Перші осінні заморозки, фото: youtube.com
Перші осінні заморозки, фото: youtube.com

І лише після 13-16 вересня температура повітря в Україні відчутно знизиться та наблизиться до середньої багаторічної норми.

Читайте також:

Справжня аномалія накриє Україну: погода збожеволіє – все кардинально змінюється

Цифра просто лякає: скільки українців покинуть країну у найближчі два роки – офіційний прогноз

Росія вже не зможе обстрілювати Україну: переможниця "Битви екстрасенсів" втішила прогнозом