Кожен кулінар сучасності знає, що алкоголь – це не лише градуси, це ще й міцний, витриманий, насичений аромат. Саме тому алкоголь як ароматизатор додають у просочення для бісквітів, креми, желе, начинки для цукерок, вимочують в алкоголі фрукти. Додатковий бонус – завдяки своїм хімічним властивостям, алкоголь поглиблює та розкриває смак інших інгредієнтів. А ось за старих часів алкоголь додавали в тісто, щоб випічка заграла по-новому.
Підпишись на Hyser.com.ua в Google News! Тільки найяскравіші новини!
ПідписатисяІ справді, як виявилося, алкоголь впливає на текстуру випічки.
Так, лише трохи горілки, зробить тісто замішане на соді або пекарському порошку більш повітряним та пористим. А ще додавання горілки робить тісто більш вологим, але не мокрим, і з ним набагато легше працювати, ніж із тестом, приготованим лише з води.
А ось додавши 1-2 ст. л. алкоголю в пісочне тісто, кожна господиня на виході отримає крихкіший і розсипчастий виріб.
Справа в тому, що алкоголь швидко випаровується і, на відміну від води, не сприяє утворенню клейковини (глютена). І ця якість ідеальна для приготування тіста для кексів, пирогів, різних бісквітів, адже в результаті випічки ласощі виходять листковим і смачним, а не жорстким і жувальним.
Навіщо додавати горілку в тісто
- Завдяки швидкому випаровуванню спирту при низьких температурах тісто насичується киснем, тому випічка стає більш пишною та смачною.
- Тісто, в якому міститься горілка, піднімається швидше та краще.
- Дріжджове тісто стає ще пишнішим, а дріжджове – легким.
- Випікання довго не сохне і не черствіє, якщо додати в тісто трохи спирту.
- Пироги та кекси краще пропікаються і виглядають рівно, апетитно.
- Хрумка випічка, наприклад, хмиз, виходить ще хрусткішою.
Для солодкої випічки можна використовувати ром чи коньяк, а в інших випадках – горілку.
Як потрібно додавати горілку в тісто: 3 основні правила
- Горілку додають до опари, що вже піднялася, разом з яйцями і маслом перед засипанням борошна.
- У бездрожжеве тісто горілку додають при замішуванні та дають настоятися.
- Горілки потрібно зовсім небагато. Так, на 1 кг тіста можна додавати від однієї чайної до столової ложки міцного алкогольного напою.
Крім горілки деякі господині використовують також коньяк.
А ось додавання іншого алкоголю не змінює звичайний процес приготування тіста, тому його можна використовувати у будь-якому рецепті.
Читайте також:
Так смачно ви ще не готували: рецепт ідеального тіста для домашніх вареників, пельменів та локшини
Коли хочеться смачненького, але мало часу: рецепт яєчні в листковому тесті з шинкою та цибулею
Ви будете хапати один за одним: рецепт трикутних пиріжків із рубаного тіста з куркою на пиві