Пора сезонних овочів на грядках закінчується, тому саме час подумати про їхнє довгострокове зберігання, наприклад, про можливість зберегти помідори свіжими до Нового року.

Так, якщо знати секрети правильного зберігання томатів, то їх можна зберегти свіжими до зими.

Слід пам'ятати, що стиглі або трохи недостиглі помідори довше збережуть свіжість при температурі 8-10 ° С, тому їх краще зберігати в підвалах, сараях, гаражах, погребах, коморах і т.д.

Перед зберіганням рекомендується протерти кожен плід спиртом або рожевим марганцівним розчином і добре просушити.

Помидор
Помидор
Помидор

Ємності для зберігання повинні бути чистими та добре просушеними. В ідеалі підійдуть дерев'яні або пластикові ящики з отворами, щоб до плодів вільно надходило повітря.

Застеліть дно ящика папером, соломою, торфом, мішковиною або іншим матеріалом, що вбирає вологу. Потім розкладіть овочі в один шар плодоніжкою вниз і пересипте тирсою, соломою або подрібненим папером.

Такі томати слід зберігати далеко від вологи та сонячного світла при температурі не вище 10°C.

Помідори у гірчиці

Виявляється, зберегти томати на зиму можна у звичайних скляних банках. При цьому не потрібні ні сіль, ні часник, а лише гірчичний порошок.

Вам знадобляться стерильна трилітрова банка, 5-6 ст. гірчичного порошку та вимиті сухі стиглі помідори. Насипте на дно банки 1 ст. гірчиці, потім викладіть шар помідорів, присипте їх порошком і викладіть новий шар. Не укладайте дуже щільно. Заповніть ємність до верху, потім закатайте і поставте в холодне місце.

Як зберегти помідори в газеті

Поверніть кожен помідор у газету і покладіть їх у холодильник. При цьому необхідно стежити, щоб на газети не потрапила волога, а якщо це відбувається – міняйте папір.

На замітку!

  • Якщо довго зберігати стиглі помідори в холодильнику, вони стануть практично несмачними через втрату кислот, цукрів та летких речовин, а також втратить привабливий зовнішній вигляд.

Помідори зі спиртом

Для цього способу крім помідорів і спирту вам знадобляться банки та нитка для ґноту. Простерилізуйте банки, складіть у них помідори і додайте дві столові ложки спирту. Накрийте кришкою банку і прокрутіть, щоб спирт рівномірно розподілився по ємності. Підпаліть гніт, опустіть у банку і відразу щільно закрийте її.

Читайте також:

Його називають "Зимовий делікатес": рецепт салату з цвітної капусти з болгарським перцем на зиму.

Взимку одна баночка з'їдається за день: рецепт салату з буряка, перцю та моркви на зиму

І для бутербродів, і для салатів, і для м'яса: рецепт в'ялених помідорів у духовці на зиму