Ми часто говоримо, що у Росії дуже люблять певні дати. «Вибори» глави Кремля Володимира Путіна заплановано на березень. Які кроки зроблять окупанти? Чи намагатимуться вони взяти Куп'янськ чи Авдіївку як «подарунок Путіну» чи зосередяться на інших цілях?

Про це пише «glavred», посилаючись на українського військового експерта Романа Світана.

У Росії перед переобранням Путіна буде запущено позитивне інформаційне накачування. У західних ЗМІ з'явилося кілька публікацій про настання росіян на Харківщину. Журналісти мали на увазі наступальні дії на східному березі річки Оскол – це лівий берег, де Куп'янськ-Вузловий та Куп'янськ. Саме тут вони й нападуть, бо хочуть представити Путіну свої здобутки як вишеньку на торті.

На думку Світана, у найближчі два місяці росіяни будуть найбільш активними на Авдіївському та Куп'янському напрямках. Противник спробує зайняти Куп'янськ, Куп'янськ-Вузловий та інші населені пункти, розташовані за 3-7 кілометрів від його позицій. Можуть бути невеликі атаки в районі Часового Яру, але перспектив у росіян там, як і в напрямі Лимана, немає. Авдіївку спробують віддати Путіну на переобрання.

Також Роман Світан розкрив плани РФ щодо захоплення двох міст:

Що може змінитися після переобрання Путіна? Чи посилюватиметься російський наступ, чи буде додаткова мобілізація, чи варто чекати на якісь нові військові рішення?

Мобілізація російської армії наразі не потрібна, як вважає Світан. Росія вже мобілізувалася - покликано понад 300 тисяч, але користі від них немає. Коефіцієнт ефективності виявився негативним, оскільки наявність непідготовлених і невмотивованих, непридатних до війни бійців призводить лише до втрат техніки та особового складу.

Тож другого року війни росіяни перейшли на контрактний режим. Як мотивація використовуються меркантильні інструменти – перший платіж, велика щомісячна зарплата, певне вирішення боргових питань. Судимість можна погасити. Новобранець отримує собі позитивний соціальний пакет, що мотивує його служити у російських військах.

Через мобілізаційні центри у Росії щодня проходить близько 1000-1500 росіян. Спочатку працюють рекрутингові бюро, потім йде навчання та перепідготовка. Цей механізм працює, тому немає сенсу мобілізувати росіян. Якщо потік бажаючих воювати вичерпається, просто піднімуть планку зарплат, і все відновиться. Російська влада зрозуміла, що це спрацювало. Грошей у них достатньо – Захід платить Росії за енергоносії до $1 млрд щодня.

Крім того, у лавах російських військ зараз зберігається баланс у комплектуванні та комплектації. На передовій вербують близько 1000 росіян і приблизно стільки ж, а то й більше, стоять у чергах на вербування через призовні центри. Поки зберігається баланс нової мобілізації не буде.

Чи набиратиме Росія все більше і більше військових і відправлятиме їх в Україну?

Світан каже, що приблизно стільки, скільки зібрано, стільки й упаковано – баланс зберігається. Крім того, Росії поки що немає сенсу збільшувати чисельність живої сили, оскільки вона не може постачати її військовою амуніцією. Росіяни вже досягли максимальної кількості виробленої техніки та озброєння.

Запаси її партнерів – Північної Кореї, Китаю та Ірану – також обмежені. Кількість бойової техніки та боєприпасів тепер відповідає чисельності живої сили, яка перебуває на фронті. Чисельність російського угруповання на території України не зростає і, якщо рахувати Росгвардію, становить близько 400-450 тисяч військовослужбовців.

У той час як Росія наближається до переобрання Володимира Путіна у березні, військовий експерт Роман Світан дає уявлення про потенційні дії російських збройних сил у найближчі місяці. Світан очікує на позитивну інформаційну кампанію в Росії перед виборами з посиленням військового тиску в стратегічних галузях, щоб продемонструвати досягнення як подарунок Путіну.

Зокрема, він наголошує на ймовірності посилення активності на Авдіївському та Куп'янському напрямах, наголошуючи на потенційних спробах зайняти Куп'янськ, Куп'янськ-Вузловий та інші прилеглі населені пункти.

Читайте також:

Один лише запах пробуджує апетит: рецепт тушкованої капусти по-чеськи

Прийде платити податок на городи, але не всім: кого цього року звільнили від сплати

Терміново їх викидайте: 5 отруйних кімнатних рослин, які є небезпечними для ваших дітей