В Україні у січні-лютому очікується зростання цін на продукти. Подорожчання становитиме приблизно 5-7% через сезонні фактори, що впливають на молочну, м'ясну та овочеву продукцію.

Такий прогноз озвучив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук у коментарі УНН. За його словами, поки що немає фактів, які передбачають швидке зростання цін на продукти харчування.

При цьому ціни можуть зрости на 5-7% через вплив сезонного фактора, що зачіпає молочні продукти, м'ясні вироби та овочеві культури.

"Різкого підняття цін не буде, тому що фактів, які б призвели до зростання цін, поки що немає. Інфляція контрольована. Єдине, що може частково відбитися на цінах, це курс гривні до долара”, – сказав Марчук.

Він додав, що коливання курсу можуть вплинути на імпортну продукцію. "Всередині факторів подорожчання немає. Хіба що фактор сезонності: збирання та зберігання овочів, електроенергія. У середньому протягом січня-лютого передбачається зростання цін на не більше 5-7%», — додав заступник голови ради.

Експерт зазначив, що можуть зрости ціни на овочі, молоко та м'ясну продукцію. Причина подорожчання овочевої групи – сезонний фактор.

"Молочка також цінується тому, що поки не сезон, і, відповідно, великий дефіцит від домашнього господарства. Попит є на нього (молоко – Ред.), а задовольнити такий попит дуже важко. Ну і м'ясна продукція. Також є фактор сезонності. Він пов'язаний із війною, забезпечення заготівлею кормів, які потрібно також утримувати”, – підсумував Марчук.

Читайте також:

Тепер він точно не протікатиме: як правильно закрити пакет для запікання за допомогою однієї хитрощі

Від них неможливо відірватися: пиріжки з капустою із тонкого хрусткого тіста, які називають "Сигари"

Від магазинних ви точно відмовитеся: як правильно виростити помідори на підвіконні та чим їх поливати