В Україні в січні очікується деяка зміна динаміки цін на основні овочі та фрукти, при цьому очікується невелике зростання цін. Інна Сало, завідувач відділу ціноутворення та аграрного ринку дослідницького центру Інституту аграрної економіки, розповіла про ці очікувані зміни.

Про це повідомляє «obozrevatel»

Прогнозоване коригування цін на окремі овочі включає зростання білокачанної капусти до 15 грн/кг (+6%), буряків до 15,50 грн (+4%), моркви до 15 грн (+6%) та картоплі до 22,50 грн ( +6%). Цибуля може подорожчати суттєвіше через підвищений попит та обмеженість якісної пропозиції, досягнувши 18 грн/кг (+8%).

Щодо фруктів, то очікується зростання цін на яблука до 19 гривень за кілограм (+9%), а на виноград - до 205 гривень за кілограм (+3%).

Імпортовані фрукти опинилися в унікальній ситуації: взимку їх пропозиція збільшується, проте прогнозується, що ціни, як і раніше, зростуть у середньому на 3% через порушення в логістиці, а також збільшення витрат на паливо та доставку. Конкретні прогнози щодо імпортних фруктів включають апельсини по 80 гривень за кілограм, лимони по 72 гривні, банани по 62 гривні та мандарини по 65 гривень.

Очікувані зміни цін на овочі та фрукти в Україні в січні пояснюються різними факторами, включаючи сезонний вплив, динаміку попиту та пропозиції, а також логістичні проблеми. Споживачі можуть очікувати помірного зростання цін на основні овочі, такі як білокачанна капуста, буряк, морква та картопля.

Крім того, імпортні фрукти можуть подорожчати через збої в логістиці та збільшення експлуатаційних витрат. Споживачам дуже важливо бути в курсі цих змін, щоб робити свідомий вибір і відповідним чином коригувати свої бюджети в цей період коливань цін на сільськогосподарському ринку.

Читайте також:

Готуємо гаманці: українцям розповіли, скільки доведеться платити за комуналку

У Шойгу буде другий інсульт: російська ППО вдарила по своїх десантниках. З'явилися подробиці

Лише переплив річку і втік до Румунії: українець розповів, як без проблем уникнув мобілізації. Відео