Національний банк України прогнозує потенційне підвищення тарифів на деякі послуги ЖКГ, зокрема на газ, гарячу воду та опалення. Однак, якщо такі коригування відбудуться, очікується, що вони набудуть чинності не раніше 2025 року, що ознаменує закінчення мораторію на підвищення тарифів на комунальні послуги.

Про це пише «obozrevatel»

В результаті, згідно з прогнозами, українці продовжуватимуть платити за ці послуги за існуючими цінами протягом 2024 року.

У Нацбанку наголошують, що тимчасовий мораторій на підвищення тарифів є мірою стримування адміністративної інфляції. У банку вважають, що мораторій буде знято 2025 року, що дозволить провести коригування тарифів на комунальні послуги.

Щоб упоратися з наслідками, банк передбачає поступове підвищення тарифів, можливо, поетапне, що супроводжується посиленням підтримки населення у вигляді субсидій.

"Її (адміністративну інфляцію. – Ред.) буде стримувати дію мораторію на підвищення тарифів на газ, гарячу воду та теплопостачання. Який, згідно з припущеннями цього прогнозу, буде скасовано лише у 2025 році", – розповіли в НБУ.

Незважаючи на визнання необхідності усунення дисбалансів в енергетичному секторі, Нацбанк очікує, що в рішеннях уряду щодо тарифів на житлово-комунальні послуги буде враховано їхню високу соціальну значущість.

Отже, будь-які коригування тарифів, ймовірно, будуть поступовими, з одночасними зусиллями щодо підтримки населення за допомогою субсидій.

"Незважаючи на необхідне усунення дисбалансів в енергетичному секторі, очікується, що подальші урядові рішення щодо приведення тарифів на ЖКП до ринкового рівня враховуватимуть високу соціальну значущість тарифів. Тому очікується, що їхнє підвищення буде поетапним і супроводжуватиметься розширенням підтримки населення субсидіями", – пояснили у регуляторі.

Щодо тарифів на електроенергію, то Міненерго на чолі з Германом Галущенком запевняє громадськість, що в найближчому майбутньому планів щодо підвищення тарифів на електроенергію немає. Очікується, що нинішня ціна 2,64 грн за кіловат-годину залишиться незмінною як мінімум до завершення опалювального сезону 2023/24.

"До кінця опалювального сезону 2023/24 підвищення тарифів для населення не планується", – сказав міністр.

Таким чином, хоча коригування тарифів на газ, гарячу воду та опалення може з'явитися на горизонті після 2025 року, очікується, що тарифи на електроенергію залишаться стабільними до кінця опалювального сезону, що забезпечить тимчасове полегшення для споживачів.

Читайте також:

У Шойгу буде другий інсульт: російська ППО вдарила по своїх десантниках. З'явилися подробиці

Лише переплив річку і втік до Румунії: українець розповів, як без проблем уникнув мобілізації. Відео

Путіна трястиме: Японія допоможе Україні закрити небо від російських ракет та шахедів. Що відомо