Ті, хто веде здоровий спосіб життя і стежить за харчуванням, напевно, вже не раз чули про користь горіхів. Вважається, що вони здатні зарядити енергією, знизити ризик різних захворювань і навіть позбавити депресії. Але водночас цей продукт може негативно вплинути на організм.
Підпишись на Hyser.com.ua в Google News! Тільки найяскравіші новини!
ПідписатисяПри цьому варто пам'ятати, що доалорійність горіхів у середньому становить 550 ккал на 100 г:
- у самому калорійному макадамії - 718 ккал на 100 г;
- у кеш'ю та фундуку - 628 ккал;
- у волоському горіху - 654 ккал;
- у фісташці – всього 562 ккал на 100 г.
Чому не можна їсти багато горіхів і чи можна їсти горіхи щодня
Завдяки своїй калорійності, горіхи вкрай ситні та поживні. А значить, якщо з'їсти більше, ніж потрібно, можна ненавмисно витіснити інші групи продуктів зі свого денного раціону. Тому щоб горіхи приносили лише користь, потрібно дотримуватися принципу збалансованого харчування.
Крім того, слід знати, що деякі види горіхів – наприклад, фісташки та кешью – можуть викликати неприємні відчуття, здуття або діарею при синдромі подразненого кишечника.
Таким чином, до горіхів потрібно ставитись з обережністю за наявності таких хронічних захворювань:
- алергія та харчова непереносимість;
- загострення ШКТ;
- хронічні захворювання печінки та підшлункової залози;
- псоріаз;
- екзема.
До речі, щоб максимально зберігати корисні властивості, горіхи повинні лежати у темному та прохолодному місці.
А ще перед вживанням будь-які горіхи рекомендується вимочувати у воді, щоб вони краще засвоювали організм. При цьому людям старше 50 років для стимуляції роботи нервової системи, серця та судин необхідно з'їдати 4-5 штук горіхів на день.
До речі, найкориснішими, на думку експертів у галузі харчування, є волоський горіх, кешью, мигдаль, кедровий горіх та фундук.
"Лідує за кількістю користі грецька, в ньому велика кількість антиоксидантів, омеги-3. Також він скорочує ймовірність розвитку раку та попереджає серцево-судинні захворювання”, - кажуть дієтологи.
Зморшки зникнуть надовго: який горіх допомагає жінкам повернути свіжість та сяйво шкіри обличчя
Вишуканий десерт: чорнослив та волоські горіхи у сметанному кремі - рецепт
Почнуть гірчити і швидко гнити: як треба зберігати волоські горіхи, щоб вони довго не псувалися