Наприкінці 2023 року Кабінет Міністрів України вніс до Верховної Ради законопроект, який передбачає суттєві зміни у мобілізаційному процесі.

Про це пише «obozrevatel»

Одночасно військово-політичне керівництво країни ініціювало обговорення можливості повернення військовозобов'язаних громадян, які зараз за кордоном.

Уряд вивчає можливість електронного повідомлення для чоловіків, які виїхали за кордон. Міністр оборони Рустем Умеров зазначив, що у разі ухвалення рішення про виклик осіб до територіальних призовних пунктів електронні повідомлення будуть направлені військовозобов'язаним, у тому числі тим, хто проживає за кордоном.

Міноборони розглядає можливість використання електронних повідомлень для інформування військовозобов'язаних щодо необхідності явки до ТЦК та СП. Умеров наголосив, що такі запрошення отримають навіть українці за межами країни.

Міноборони має намір скласти облік українців, військовозобов'язаних, які проживають за кордоном, стимулюючи їх повернутися та вступити до лав Збройних Сил України.

Умеров натякнув на дискусії щодо потенційних обмежень прав українців за кордоном, які не реєструються на військову службу, з консультаціями за участю Мін'юсту та правоохоронних органів.

Народний депутат Вадим Івченко пояснив, що всі чоловіки, у тому числі ті, хто перебуває за кордоном, будуть зобов'язані отримати військовий квиток і пройти переоформлення до ТЦК та СП. Непроходження цієї ідентифікації може призвести до наслідків фізичних осіб, і очікуються зміни, пов'язані з банківськими послугами.

Очікується, що банки запросять нові документи, що засвідчують особу, включаючи інформацію про військовий облік, у рамках процесу ідентифікації. Ці заходи є комплексний підхід до мобілізаційної роботи та включення громадян, які проживають за кордоном, до системи військового обліку.

Читайте також:

Автомобілістів уже попередили: з 1 січня на дорогах потрібно бути ще більш уважними, щоб не потрапити на штраф

Будете свіжим як огірок: як швидко протверезіти від алкоголю - знайдено простий метод

Допоможе при похмілля та налагодить роботу шлунка: як приготувати смачний курячий бульйон